Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, gazdă a Adunării Generale a membrilor Federaţiei Filantropia

În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor se desfăşoară zilele acestea, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, adunarea generală a membrilor Federaţiei Filantropia. Reprezentaţii celor 24 de asociaţii şi fundaţii care lucrează în domeniul social în eparhiile Patriarhiei Române s-au întâlnit luni, 27 mai 2024, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, pentru o sesiune de lucrări privind activităţile din anul precedent, precum şi din anul curent.

După ce în prima parte a zilei Consiliul Director a stabilit programul detaliat al acestor zile, precum şi problemele ce vor fi abordate în cadrul întâlnirilor, evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum săvârşită de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, în biserica mare cu hramul Izvorul Tămăduirii. Din soborul slujitor care a adus mulţumire Preamilostivului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate în activitatea social-filantropică desfăşurată în ultimul an au făcut parte reprezentanţi ai structurilor sociale din Biserica noastră, între care Pr. Ciprian Ioniţă, consilier patriarhal şi preşedintele Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române.

La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Damaschin le-a adresat tuturor celor prezenţi un mesaj de bun venit şi a transmis acestora gândul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Totodată, Preasfinţia Sa a înmânat din partea chiriarhului Crucea Bucovinei, cea mai înaltă distincţie a eparhiei noastre, părintelui consilier patriarhal, iar Federaţiei Filantropia i-a fost acordat Ordinul Mitropolitul Anastasie Crimca, întrucât a „urmat exemplul Mitropolitului Anastasie Crimca, cărturar distins şi om de cultură polivalent, creator şi inovator în arta ecleziastică, jertfelnic lucrător în mijlocul societăţii moldave ca laic, dar şi ca ierarh, milostiv şi sensibil faţă de cei în suferinţă, de numele căruia se leagă construirea primului spital public din ţară, la Suceava, în anul 1619”.

Seara a continuat în sala de protocol a aşezământului monahal cu o prelegere susţinută de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, în care ierarhul le-a vorbit celor prezenţi, pornind de la mesajul evanghelic al Duminicii a IV-a, al vindecării slăbănogului de la Vitezda, despre faptul că nu întotdeauna numărul sau cantitatea denotă eficienţa şi calitatea misiunii sociale. Actul filantropic trebuie să izvorască dintr-o conştiinţă a iubirii aproapelui, după modelul Primului şi Adevăratului Filantrop, deoarece tot ceea ce facem noi trebuie împlinit de dragul Lui, al Samarineanului, noi fiind aici doar „mâinile Lui întinse spre cel nevoiaş”. Nu în ultimul rând, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că lucrarea filantropică trebuie să se desfăşoare discret, cu accent pe fapta cea bună şi mai puţin pe săvârşitorul acesteia.

Lucrările întâlnirii au continuat astăzi, 28 mai 2024, în sala de conferinţe a aceluiaşi aşezământ monahal, unde, sub preşedinţia părintelui Ciprian Ioniţă, după rugăciunea de început, a fost ales şi votat noul Consiliu Director. Ulterior, pe ordinea de zi au fost prezentate activităţile din anul 2023, strategia organizaţiei, dar şi stadiul de implementare al proiectelor la nivel central şi organizaţional. Totodată, membrii prezenţi au dezbătut şi aprobat codul etic al Federaţiei Filantropia, au propus organizarea unor cursuri de formare profesională pentru angajaţii din cadrul ONG-urilor membre şi au stabilit ca următoarea întâlnire să aibă loc la finalul acestui an la Chişinău, Republica Moldova.

La finalul şedinţei, părintele consilier patriarhal a adus mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, pentru binecuvântarea arhierească şi sprijinul consistent în organizarea evenimentului, Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, pentru slujire şi cuvântul duhovnicesc, Preacuviosului Arhimandrit Iustin Tănase, consilier eparhial pentru coordonarea activităţii, precum şi Preacuviosului Arhimandrit Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei, care împreună cu obştea monahală au fost gazde deosebite.

În ultima zi a evenimentului, oaspeţii vor vizita câteva obiective din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, precum Mănăstirea Putna, Aşezământul de copii Sfântul Leontie din Rădăuţi, Centrul social de noapte pentru persoane fără adăpost al Parohiei Sfânta Vineri din Municipiul Suceava, Sediul Serviciului de Îngrijiri la Domiciliu al Fundaţiei Anastasie Crimca, pentru ca în final să ajungă la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, unde se vor închina la racla cu cinstitele moaşte ale marelui mucenic făcător de minuni.

Pr. Ştefan MIHALCEA

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI