Venitul minim de incluziune a dus la creşterea ratei şomajului

> „Este o creştere oarecum artificială, ca urmare a cumulării unor prestaţii speciale” arată Anca Doina Capverde, purtător de cuvânt al AJOFM, precizând că instituţia a preluat în evidenţe şi pe unii beneficiari ai prestaţiilor AJPIS

În judeţul Suceava, rata şomajului pe 31 martie a fost 6,17%, cel mai mare nivel din ultimii ani. Aceasta şi pe fondul intrării în vigoare a noilor prevederi legale privind venitul minim de inserţie, mulţi dintre beneficiarii de drepturi sociale derulate prin intermediul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) fiind preluaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

„Este o rată a şomajului care ar părea mai mare faţă de anii trecuţi, însă este o creştere oarecum artificială, ca urmare a cumulării unor prestaţii speciale. Venitul minim de inserţie fiind acum compus şi din alocaţia pentru familie, în evidenţele Agenţiei a intrat un număr ceva mai mare de persoane şi nu neapărat dintre cele care ar putea fi active pe piaţa muncii” a declarat Anca Doina Capverde, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, menţionând că, şi în aceste condiţii, faţă de luna amintită, în judeţul Suceava rata şomajului s-a înscris pe un trend descendent, ulterior fiind consemnată o diminuare cu 0,13 puncte procentuale.

Venitul minim de incluziune (VMI) reprezintă un program unic de asistenţă socială „creat pentru a ajuta persoanele şi familiile vulnerabile să depăşească obstacolele financiare pe care le întâmpină şi să-şi îmbunătăţească viaţa”. Acest beneficiu este consacrat prin Legea nr. 196 din 2016, având drept componente sprijinul pentru incluziune, respectiv sprijinul pentru familiile cu copii.

Venitul minim de incluziune a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2024, înlocuind venitul minim garantat, reglementat prin Legea nr. 416 din 2001, cât şi alocaţia pentru susţinerea familiei, prevăzută de Legea nr. 277 din 2010.

La sfârşitul lunii martie 2024, rata medie a şomajului înregistrată la nivel naţional a fost de 3,14%, judeţul Suceava având, la acel moment, un total de 12.107 de şomeri, dintre care 3.065 indemnizaţi, iar 9.042 neindemnizaţi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI