Pe parcursul lunii aprilie

Nouă firme sucevene au fost prinse cu muncitori la negru

> La acestea lucrau fără contract individual de muncă 14 persoane, agenţii economici în cauză fiind amendaţi cu un total 300.000 de lei

 Nu mai puţin de 346 de controale au avut, luna trecută, inspectorii de muncă suceveni, care, în urma abaterilor depistate, au dat 228 de amenzi în valoare de 418.000 de lei. Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, informează că, pe linia relaţiilor de muncă, controlorii au depistat 16 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. În cauză sunt doi lucrători ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, precum şi 14 persoane care nu aveau încheiate contracte, muncind „la negru”.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu precizează că, pentru muncă nedeclarată, nouă firme au fost sancţionate cu amenzi însumând 300.000 de lei. Cu prilejul verificărilor, controlorii ITM Suceava au identificat nereguli referitoare la nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, a repausului săptămânal, cât şi a celui cuvenit în cazul muncii suplimentare. Totodată, s-a descoperit că agenţii economici controlaţi au încălcat prevederile referitoare la obligaţia de a transmite, către registrul de evidenţă, modificările survenite; de asemenea, evidenţa orelor prestate de fiecare salariat.

În luna aprilie, în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii ITM au avut 138 de acţiuni de control. Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, acestea s-au concretizat în 172 de avertismente şi 13 amenzi totalizând 61.000 de lei. Principalele deficienţe constau în aceea că nu s-au comunicat evenimentele încadrabile ca accidente de muncă; instruirea insuficientă şi neadecvată; lipsa echipamentelor individuale de protecţie; neefectuarea controlului medical periodic; neasigurarea, pentru accesul la înălţime, a echipamentelor de muncă sigure, inclusiv a încălţămintei cu tălpi antiderapante.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI