Direcţia Generală de Asistenţă Socială

Drepturi lunare de aproape 18 milioane de lei pentru aproape 25.000 de persoane încadrate într-un grad de handicap

Plăţi în sumă de 176,559 de milioane de lei a făcut, în anul în 2023, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, se evidenţiază într-o informare a instituţiei subordonate Consiliului Judeţean.

Potrivit sursei citate, în cauză sunt prestaţii sociale pentru 24.454 de persoane cu handicap, dintre care 22.140 de adulţi şi 2.314 de minori.

Pe durata anului trecut, DGASPC a făcut 5.546 deconturi pentru carburantul consumat la transportul persoanelor cu handicap, a aprobat 268 de bonuri valorice pentru benzină şi motorină şi a eliberat 134.399 de bilete de călătorie gratuită pentru persoanele încadrate într-un grad de handicap. De asemenea acordate au fost 434 legitimaţii pentru transportul urban de călători şi 1.397 de legitimaţii pentru transportul interurban. Astfel, în anul 2023, pentru transport interurban şi decontare de carburanţi s-a acordat un total de 11,85 de milioane de lei.

Pe parcursul anului precedent, DGASPC a stabilit drepturi pentru un număr mediu de 24.454 de persoane încadrate în grad de handicap, însemnând drepturi în medie de 14,71 de milioane de lei lunar, plata efectuându-se prin intermediul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava. La fel, DGASPC a stabilit cuantumul indemnizaţiei de care pot beneficia persoanele cu handicap menţinute în familie, în cauză fiind 2.876 de beneficiari încadraţi în grad de handicap şi nou-intraţi în plată.

De evidenţiat este şi faptul că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava colectează şi centralizează cererile şi distribuie cardul european pentru dizabilitate. Documentul dă dreptul persoanelor cu dizabilităţi de acces gratuit la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene. Participante la proiectul „Asigurarea mobilităţii pentru persoane cu dizabilităţi” în România şi Europa sunt Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta. În anul 2023, DGASPC a distribuit 48 de noi carduri europene pentru dizabilitate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI