Patria, de când lumea…

> L.D. CLEMENT

Ia de citeşte o glumă (seacă?) desprinsă din cotidian! Cică dacă te-ai rătăci prin Bucureşti, ţi-ar fi dificil să ieşi la liman (la bulevard, la metrou) dacă nu vorbeşti un pic de… nepaleză (limbă indo-europeană de altfel). De nu eşti de acord, cel puţin accepţi că, deja, şi printre vecinii dumitale de cartier sunt şi câţiva asiatici care, de regulă, ca străinii ce se simt… stingheri, umblă spre treburile lor (slujbă, magazine etc.) în mici grupuri, sporovăind în limba lor. Altfel – aflarăm şi cu prilejul recentei burse generale a locurilor de muncă – e posibil ca respectivii să se înmulţească pe cale (socio-economică) naturală, deoarece, mai ales în ce priveşte muncile necalificate şi plătite la minimum, românii le fac loc. Dacă te gândeşti în profunzime, migraţia dinspre Est spre Vest este un fenomen vechi de când lumea. Dacă te gândeşti la istoria recentă şi la întâmplările de ieri-de azi, românul care nu s-a regăsit în România s-a dus în Occident pentru lefuri de 800 – 1.200 de euro/lună, spre a lăsa loc străinului mai sărac şi fără alte şanse în ţara lui, pentru care aici, pe la noi, un câştig sub 500 de euro e OK.

„Patria mea este acolo unde mi-e bine” ziseră, în felul lor, gândind asemenea, grecul Aristofan, apoi latinii Cicero şi Pacuvius. Teoretic, vorbe mereu de avut în vedere de cei care circumstanţial decid asupra alcătuirii şi administrării statelor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI