SymphOpera Fest – experienţă muzicală unică şi captivantă la Suceava

Călătoria muzicală care a adus în prim-plan reinterpretări şi orchestrări magistrale ale celor mai îndrăgite şlagăre de altădată, concertul pop-simfonic A TEMPO a încununat în seara zilei de duminică, 12 mai 2024, prima ediţie a SymphOpera Fest, fuziune inovatoare dintre muzica simfonică şi operă, eveniment desfăşurat în Săptămâna Luminată la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava. Conceput de dirijorul, compozitorul şi pianistul Andrei Tudor, concertul a reunit nume de referinţă ale peisajului muzical românesc, precum îndrăgita Monica Anghel şi soliştii Operei Naţionale Române Cluj, Florin Estefan, Hector Lopez, Cristian Mogoşan şi Eusebiu Huţan. Aceştia au fost acompaniaţi de Concordia Orchestra & Band, precum şi de Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava, cea care în anul 2023 a obţinut două medalii de aur la Jocurile Mondiale Corale (Coreea de Sud 2023).

După interpretarea emoţionantă a salutului pascal Hristos a înviat!, artiştii au impresionat prin prestaţia vocală şi instrumentală extraordinară, dar şi prin repertoriul inedit care a adus la lumină crâmpeie muzicale din anii ’70, ’80, ’90 şi nu numai, sute de spectatori răsplătind cu minute de aplauze întregul periplu pop-simfonic.

Concertul, transmis în direct de către Sectorul Media şi Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezentat şi moderat de Daniela Nane, renumita actriţă împodobindu-l cu fragmente din poezii scrise de Magda Isanos, poeta cunoscută pentru sensibilitatea şi profunzimea versurilor, dar şi a temelor abordate.

Evenimentul s-a încheiat cu mesajul de recunoştinţă al unuia dintre iniţiatorii acestui proiect unic în zona de Nord-Est a României, managerul Ionuţ-Vichentie Ilisoi, care a punctat încă o dată faptul că SymphOpera Fest reprezintă „mai mult decât simpla îmbinare dintre muzica simfonică şi operă – este un angajament pentru a aduce arta muzicală în inimile şi minţile tuturor, indiferent de vârstă sau de nivelul de expunere la muzica cultă”.

Între evenimentele desfăşurate în această săptămână, dedicate iubitorilor de artă şi de frumos, s-au numărat spectacole şi concerte care au bucurat sute de inimi. În Anul centenar Pucinni, în 2024 împlinindu-se 100 de ani de la moartea compozitorului italian Giacomo Puccini, a fost pusă în scenă piesa TOSCA, capodoperă compusă în anul 1900, protagonişti fiind soliştii, corul, corul de copii şi orchestra Operei Naţionale Române Iaşi. Un alt moment important al acestor zile a fost concertul LATINO-SIMFONIC susţinut de soliştii şi orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău, sub bagheta dirijorală a lui Mihail Agafiţa.

Manifestarea cultural-artistică s-a încheiat luni, 13 mai, cu un recital de canto clasic, invitaţi fiind maestrul Marius Vlad Budoiu, tenor al Operei Naţionale Române Cluj, alături de Adina Alupei, maestrul corepetitor al Operei Naţionale Române Iaşi, de absolvenţii masterclass-ului de măiestrie vocală şi interpretativă, precum şi de baritonul Operei Braşov, Alexandru Chiriac.

Pe parcursul celor şapte zile de festival, peste 300 de artişti au încântat publicul sucevean prin intermediul muzicii, evenimentele reunind mii de spectatori.

Alături de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, între partenerii principali ai proiectului se numără Ministerul Cul-turii, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Suceava şi Universitatea „Ştefan cel Mare”, iniţiator şi organizator principal fiind Asociaţia „Sing Bucovina”.

IRINA URSACHI

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI