Expoziţia „Flori de câmp” de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni

O celebrare a artei şi inspiraţiei

Într-o după-amiază plină de culoare şi inspiraţie, cea a zilei de 15 aprilie, Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni a găzduit vernisajul expoziţiei „Flori de câmp”, unde lucrările artistului plastic humorean Radu Bercea şi ale profesoarei Angelica Murăraşu din Mălini au fost admirate şi apreciate de oameni pasionaţi de artă şi frumos.

Expoziţia, deschisă în Sala de marmură a colegiului, este accesibilă publicului până la sfârşitul lunii aprilie, oferind o oportunitate unică de a explora şi înţelege diversitatea creativităţii celor doi expozanţi.

Vernisajul a avut loc în prezenţa celor doi artişti remarcabili, alături de elevi, cadre didactice şi iubitori de artă din diverse localităţi din împrejurimi, inclusiv Fălticeni, Gura Humorului şi Dolheşti. Cenaclul „Nicolae Labiş” a fost reprezentat de membrii implicaţi în acest eveniment cultural.

Despre revederea cu pictorul şi graficianul Radu Bercea şi lucrările profesoarei Angelica Murăraşu au împărtăşit impresii artistul plastic Mihaela Matei, profesorii Constantin Bulboacă, Codrin Benţa şi Maria Creţu-Ţigănescu.

Toţi cei prezenţi au fost impresionaţi de calitatea lucrărilor expuse şi de tehnicile artistice elaborate utilizate de Radu Bercea şi Angelica Murăraşu. Prof. Murăraşu a fost felicitată pentru prima ei expoziţie personală, în timp ce artistul Radu Bercea a fost apreciat pentru contribuţia sa constantă la scena artistică locală.

„Florile înseamnă întotdeauna motiv de bucurie, destindere şi relaxare”

Directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane”, prof. Codrin Benţa, a subliniat importanţa evenimentului şi a eforturilor depuse de artişti pentru a aduce bucurie şi inspiraţie comunităţii.

„Este o expoziţie cu flori, pentru că florile înseamnă întotdeauna pentru noi motiv de bucurie, destindere, de relaxare. Florile vorbesc despre perfecţiune, despre bunătate. Despre culoare, despre modul nostru de a fi mai buni când avem astfel de frumuseţi în jurul nostru. Domnul Bercea nu a venit singur astăzi, este împreună cu o colegă de-a noastră, Angelica Murăraşu, profesoară de limba şi literatura română, care expune pentru prima oară în cariera ei de artist” a spus Codrin Benţa, directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane”.

Domnul Bercea şi doamna Murăraşu sunt doi artişti care se completează perfect, aducând culoare şi frumuseţe în jurul nostru. Prof. Constantin Bulboacă, un prieten apropiat al artistului plastic Radu Bercea, a vorbit despre locul potrivit pentru a se organiza expoziţii de artă, unul dintre acestea fiind Colegiul „Nicu Gane”, „un cadru fertil pentru toate categoriile de artişti”, dar şi despre ceea ce înseamnă pictorul humorean pentru arta plastică din judeţul Suceava şi din România, de asemenea ce înseamnă debutul, alături de un artist consacrat, pentru Angelica Murăraşu.

„Este o bucurie, este o primăvară eternă a trăirilor atunci când ies florile din pământ, când înfloresc, când vezi chipul oamenilor zâmbind. Radu Bercea are o tinereţe extraordinară şi alături de Angelica Murăraşu sunt doi artişti care se completează precum Yin şi Yang” a precizat Constantin Bulboacă.

O destinaţie obligatorie pentru iubitorii de artă

Expoziţia „Flori de câmp” rămâne o destinaţie obligatorie pentru iubitorii de artă din Fălticeni şi împrejurimi, oferind o incursiune captivantă în lumea creativă şi plină de culoare a artiştilor locali.

Despre expoziţie şi despre exemplul pe care trebuie să îl urmeze tinerii a vorbit şi dna Mihaela Matei, ea însăşi o pictoriţă foarte cunoscută, cu o vastă experienţă în pictură murală monumentală, proiecte cultural-educative şi design.

„Mă bucur că încă sunt oameni care nu renunţă la visurile lor şi care, mai mult decât atât, reuşesc să le dea mai departe. Sunt convinsă că toţi copiii şi tinerii care sunt prezenţi la acest vernisaj au o afinitate şi o nevoie de un raţionament mai mult decât un ecran şi mai mult decât lucrurile cu care se întâlnesc în fiecare zi. Sunt convinsă că la un moment dat o să impacteze în viaţa tinerilor fiecare experienţă pe care oamenii, care nu renunţă la visurile lor pentru a-i mulţumi pe alţii, şi pentru care fiecare obstacol este o şansa de creştere şi dezvoltare personală, devin un exemplu pentru ceilalţi” a scos în evidenţă Mihaela Matei.

Radu Bercea a mulţumit domnişoarelor, doamnelor, şi domnilor din Fălticeni că îi sunt alături la fiecare expoziţie, „Vă mulţumesc că aţi venit şi astăzi şi sper să vă bucuraţi de aceste lucrări” a spus artistul Radu Bercea.

Pictura, o sursă de optimism şi împlinire

Evenimentul a fost marcat şi de emoţiile profesoarei Angelica Murăraşu, care a mărturisit că pictura a devenit pentru ea o sursă de optimism şi împlinire după o perioadă dificilă din viaţa personală. Împreună cu sprijinul special al colegilor şi al comunităţii, visul ei de a expune public a devenit realitate. Prof. Angelica Murăraşu a mulţumit tuturor celor care s-au ocupat de crearea acestui eveniment şi, nu în ultimul rând, „unui om special care a crezut în talentul său”, prof. Eleonora Bulboacă.

„Povestea mea este un pic tristă. În urmă cu 4 ani mi-am pierdut soţul şi, ca să nu cad în depresie, am încercat să scriu. Nu mi-a ieşit. Fiica mea ce mică pictează şi face grafică, am luat acuarelele ei şi am început să pictez flori. Am simţit că asta mă ajută să merg mai departe, mi-a adus optimismul şi zâmbetul.

 Nu m-am apucat de pictat în ideea că am să expun vreodată. Pentru că Dumnezeu lucrează prin oameni, doamna profesoară Eleonora Bulboacă, pe care o cunosc de peste 20 de ani, m-a ajutat să ajung unde sunt astăzi, profesor de limba şi literatura română şi îi mulţumesc foarte mult. Tot dumneaei mi-a făcut cunoştinţă cu pictorul Radu Bercea care m-a luat sub aripa lui şi căruia îi mulţumesc cu recunoştinţă. Sper că toţi cei care aţi văzut lucrările să simţiţi măcar puţin din sentimentele pe care le-am avut eu când am creat picturile” ne-a spus prof. Angelica Murăraşu.

Arta transmite emoţii şi optimism în rândul tinerei generaţii

Expoziţia s-a încheiat cu un moment artistic oferit de copiii şi profesorii implicaţi, subliniind încă o dată rolul esenţial al artei în transmiterea emoţiilor şi a optimismului în rândul tinerei generaţii. Este vorba de prof. Alexandra Chifan, copiii Maria Chifan, Hristina Chifan şi David Rusu, un recital de flaut fiind oferit de profesorul Puiu Creţu.

Următorul eveniment cultural deosebit a fost programat la Fălticeni pe 23 aprilie, artistul Radu Bercea organizând ateliere de pictură şi caricatură la Colegiul Naţional „Nicu Gane”.

Partenerii şi susţinătorii evenimentului, Asociaţia Culturală „Nicolae Labiş” şi Asociaţia „Spirit Liber”, au contribuit la succesul expoziţiei, evidenţiind importanţa colaborării în promovarea artei şi culturii în comunitatea locală.

Pentru mai multe informaţii şi pentru a participa la atelierele viitoare organizate de Radu Bercea, vă invităm să urmăriţi evenimentele culturale desfăşurate la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI