Un miliard de lei, averea judeţului Suceava

> Unele construcţii prezintă „o stare avansată de degradare, condiţii în care necesară este realizarea unei analize detaliate în vederea prioritizării reparaţiilor care se impun” se arată într-un raport al Consiliului Judeţean

 Judeţul Suceava are un patrimoniu de 1.999,369 de milioane de lei, relevă Raportul privind situaţia gestionării bunurilor aparţinând domeniilor public şi privat în anul 2023.

Într-un an, averea judeţului a sporit cu peste 139 de milioane de lei, la finele lui 2022 aceasta fiind de aproximativ 1.860 de milioane de lei.

Conform Comisiei centrale de inventariere a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, cea mai mare parte a averii în cauză, în valoare de 1.227,449 de milioane de lei, o constituie construcţiile. Acestea sunt urmate de activele în curs de execuţie, în valoare de 265,542 de milioane de lei; instalaţiile tehnice, mijloacele de transport, animalele şi plantaţiile – 215,830 de milioane de lei; de terenuri şi amenajările de terenuri – 162,425 de milioane de lei. La 27,955 de milioane de lei se ridică valoarea mobilierului, aparaturii de birotică, echipamentelor de protecţie a valorilor umane şi materiale, încă 63,887 de milioane de lei este valoarea materialelor de natura obiectelor de inventar, iar 3,515 de milioane de lei reprezintă concesiunile, brevetele, licenţele, mărcile comerciale, drepturile şi activele similare.

Referitor la starea fizică a construcţiilor proprietate privată a judeţului Suceava, aflate în administrarea directă a Consiliului Judeţean, prin procesul-verbal de inventariere s-a consemnat că „parte din acestea prezintă o stare avansată de degradare, condiţii în care necesară este realizarea unei analize detaliate în vederea prioritizării reparaţiilor care se impun, ţinând cont, totodată, şi de resursele financiare existente”. În acelaşi timp, în vederea evitării degradării bunurilor în cauză, „se impune realizarea unei analize în vederea identificării soluţiilor optime de gestionare şi valorificare a acestor bunuri” prin „dare în administrare, închiriere, concesionare, dare în folosinţă cu titlul gratuit, vânzare”.

Din valorificarea bunurilor, în anul 2023, în bugetul judeţean au intrat 48.529 de lei, reprezentând venituri din concesiuni, precum şi 600.603 de lei venituri din închirieri, în acest din urmă caz, 555.101 de lei fiind chirii încasate în baza contractelor parafate de entităţile subordonate, în calitate de locatori şi administratori ai spaţiilor proprietate a judeţului Suceava.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI