„Fălticeniul de-a lungul veacurilor”, prin ştampile şi sigilii

Sala de marmură a Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni a strălucit în lumina culturii şi istoriei vineri, 29 martie, când a găzduit vernisajul unei expoziţii de excepţie, intitulată „Fălticeniul de-a lungul veacurilor”. Cuprinzând o colecţie impresionantă de ştampile şi sigilii din secolele XIX şi XX, evenimentul a constituit o incursiune captivantă în trecutul bogat al oraşului.

Expoziţia a fost posibilă datorită pasiunii şi eforturilor remarcabile ale fălticeneanului Marinel Dănilă, un adevărat cercetător al istoriei locale. Colecţia sa personală de ştampile şi sigilii a fost adusă la lumină după o minuţioasă căutare în arhive, demonstrând dedicarea şi devotamentul său pentru conservarea patrimoniului cultural al oraşului.

Evenimentul a fost încununat de prezentările profesorilor Constantin Bulboacă, Daniel Hrenciuc şi Codrin Benţa, care au adus în atenţia publicului aspecte fascinante despre semnificaţia şi evoluţia sigiliilor şi ştampilelor în contextul istoric şi social al Fălticeniului.

„Este o expoziţie inedită, prin prisma conţinutului său. Sunt exponate cu un conţinut fabulos sau poate să fie doar un conţinut simbolic, un fapt divers pentru unii care nu cunosc aşa de bine istoria locului, care nu simt aşa cum s-ar cuveni aceste elemente de istorie. Nu cred că v-aţi mai întâlnit până acum cu astfel de exponate, cu sigilii, cu steme ale Fălticeniului de altădată, care era o comună urbană. Dacă o să urmăriţi aceste exponate veţi vedea cum se schimbă denumirea localităţii, Folticeni, comuna Oprişeni, care s-a alipit apoi Fălticeniului sau alte sate Stângeni, Pădureni, care, la un moment dat, au făcut joncţiunea cu Fălticeniul şi reprezintă astăzi o comunitate urbană” a spus prof. dr. in istorie Codrin Benţa, directorul Colegiului Naţional „Nicu Gane”.

Oameni cum este Marinel Dănilă pot să ne arate ceea ce s-a pierdut în arhive

Prezent la eveniment, deputatul Bogdan Gheorghiu, fost ministru al Culturii, a apreciat munca depusă de Marinel Dănilă pentru a aduce în atenţie farmecul aparte pe care-l avea Fălticeniul de odinioară şi pe care îl mai regăsim doar în imaginile de arhivă.

„Nu este vorba despre o asociaţie, un ONG, de vreo instituţie a statului. Este o colecţie privată, iar acest lucru trebuie scos în evidenţă, pentru că asta înseamnă dăruire, înseamnă investire de resurse personale, înseamnă timp alocat, înseamnă o pasiune rar întâlnită.

Fălticeniul a avut neşansa să aibă nişte oameni sârguincioşi pe vremea comunismului, când s-au dat ordinele de demolare şi s-au pierdut foarte multe, atât în zona clădirilor, cât şi în zona documentară. Oameni cum este Marinel Dănilă pot să ne arate ceea ce s-a pierdut în multe arhive din Fălticeni. Astăzi avem şansa de a vedea lucruri reprezentative din diferite perioade ale acestei urbe, Fălticeniul rămânând un reper în ceea ce înseamnă cultura românească prin toţi oamenii pe care i-a dăruit acestei ţări în domeniul cultural şi ştiinţific. Mă bucur că Marinel Dănilă ţine aprinsă această flacără a reprezentativităţii Fălticeniului în domenii pe care altfel poate le-am fi uitat” consideră deputatul Bogdan Gheorghiu.

„Expoziţie de mare calitate”

Fălticeniul, un oraş plin de istorie şi cultură, ascunde numeroase comori arhivistice care reflectă trecutul său bogat şi divers. Printre aceste comori se numără şi ştampilele şi sigiliile, mici obiecte care poartă amprenta timpului şi a identităţii comunităţii locale. În colecţia impresionantă de fotografii a lui Marinel Dănilă, un pasionat fotograf şi colecţionar de documente despre oraşul de odinioară, aceste artefacte capătă o nouă viaţă pentru a fi admirate.

Despre tezaurul inestimabil pe care Fălticeniul îl deţine, fie că este vorba de tezaurul uman, fie că este vorba de numeroasele muzee din oraş, despre identitate, cultură, autenticitate a vorbit inspectorul de istorie din cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, Daniel Hrenciuc. Prof. Daniel Hrenciuc a apreciat şi modul în care prof. Codrin Benţa recuperează, „într-o măsură profesionistă, onestă, autentic culturală, memoria Fălticeniului, o memorie fantastică, extrem de profundă”.

„Expoziţia aceasta este de mare calitate din foarte multe puncte de vedere. Nu o să insist asupra ei, pentru că o expoziţie se gustă, se simte, se apreciază, se valorizează, se promovează, se cunoaşte, pentru că ea aduce lucruri extrem de importante. Fără să exagerez, aici sunt repere sacre a unui Fălticeni pe care unii l-au uitat, dar de care, în permanenţă trebuie să ne aducem aminte” a precizat istoricul Daniel Hrenciuc.

Ştampilele şi sigiliile sunt şi opere de artă în miniatură

Ştampilele şi sigiliile au jucat un rol esenţial în viaţa socială şi administrativă a comunităţilor, marcând documentele oficiale, confirmând autenticitatea şi autoritatea instituţiilor sau persoanelor. Dincolo de funcţionalitatea lor, ştampilele şi sigiliile sunt şi opere de artă în miniatură, reflectând gustul estetic al epocii în care au fost create, prin prezenţa elementelor distinctive de design şi mesaje care pot dezvălui multe despre perioada şi contextul în care au fost create.

Colecţia lui Marinel Dănilă oferă o incursiune în evoluţia designului ştampilei, prezentând diferite stiluri artistice, inscripţii elaborate şi simboluri semnificative, inclusiv evoluţia stemei oraşului Fălticeni. Despre toate acestea dar şi despre pasiunea de a realiza fotografii la evenimentele culturale din urbea de pe Şomuz, din judeţ, din ţară, dar şi din nordul Bucovinei au vorbit prof. Constantin Bulboacă şi pr. Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural. Discursurile lor au fost continuate de prof. Ion Ilişescu, care a scos în evidenţă demersurile pentru a păstra clădirile de patrimoniu.

„Cultura a evoluat odată cu ştampila!”

Partenerii evenimentului, Asociaţia Fălticeni Cultural şi Asociaţia Spirit Liber, au contribuit la valorificarea şi promovarea acestui eveniment cultural deosebit, subliniind importanţa colaborării între instituţiile de învăţământ, ONG-uri şi colecţionari pentru îmbogăţirea vieţii culturale a comunităţii.

Colecţia lui Marinel Dănilă este un adevărat tezaur al acestor artefacte, adunând o varietate de ştampile şi sigilii utilizate în Fălticeni de-a lungul timpului. Fiecare piesă este ca o fereastră deschisă către istoria oraşului, oferind oportunitatea de a descoperi detalii fascinante despre instituţii, personalităţi sau evenimente importante din trecutul său.

De la sigiliile impunătoare ale instituţiilor administrative la ştampilele personalizate ale comercianţilor sau meşteşugarilor, fiecare piesă spune o poveste unică şi adaugă un nou strat de profunzime în înţelegerea mozaicului cultural al Fălticeniului, despre care a vorbit colecţionarul Marinel Dănilă.

„Am încercat să redau un crâmpei din istoria Fălticeniului prin aceste imagini. Este Fălticeniul reprezentat prin sigle, ştampile şi sigilii. Tot ce vedeţi aici este o evoluţie culturală, toate sunt legate de cultura acestui oraş. Exponatele au fost alese pentru ca lumea să înţeleagă de unde am început şi cum am evoluat. Avem ştampilele de la Principatul Moldovei cu judecătorii ţinutului Sucevei, de la 1852, înainte de Unire. Avem ştampile cu Epitropia Spitalului Judeţean Fălticeni, aveţi aici o fotografie cu o ştampilă scrisă în chirilică, Şcoala începătoare din Fălticeni, 1841… După 1870 a fost o explozie culturală în Fălticeni pe care puţini au cunoscut-o. Cultura a evoluat odată cu ştampila! Aveţi aici ştampila arhitectului Fălticeniului de la 1885, în timpul primarului Radu Iorgu” au fost cuvintele cu care Marinel Dănilă a început prezentarea expoziţiei.

Ştampilele şi sigiliile din colecţia lui Marinel Dănilă nu sunt doar simple obiecte, sunt elemente care dezvăluie bogăţia şi diversitatea istoriei oraşului Fălticeni care ne oferă oportunitatea de a explora şi înţelege mai bine trecutul unei comunităţi. Datorită pasiunii şi devotamentului unor oameni precum Marinel Dănilă, această moştenire continuă să trăiască.

O altă dovadă a bogăţiei şi diversităţii culturale a oraşului

Aceasta nu este prima colaborare de succes dintre Marinel Dănilă şi Colegiul Nicu Gane. În iunie 2023, sala de marmură a colegiului a găzduit expoziţia „Fălticeniul de altădată”, o călătorie vizuală impresionantă în trecutul oraşului, prin intermediul fotografiilor inedite ale acestuia.

Expoziţia „Fălticeniul de-a lungul veacurilor” reprezintă o altă dovadă a bogăţiei şi diversităţii culturale a oraşului, evidenţiind importanţa cunoaşterii şi aprecierii trecutului în construirea identităţii şi coeziunii comunitare în prezent.

Finalul evenimentului a aparţinut elevilor din clasa a IX-a coordonaţi de diriginte prof. Mihaela Nicolae, care au oferit un spectacol artistic.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI