Alte 65 ha de teren au fost afectate de incendii de vegetaţie uscată

 > Pompierii fac un nou apel către populaţie să renunţe la igienizarea terenurilor prin incendiere

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, a declarat, marţi, că la doar 24 de ore de la înregistrarea celor nouă incendii de vegetaţie uscată izbucnite duminică în judeţ, incendii care au mistuit o suprafaţă de aproximativ 25 de hectare, luni, 1 aprilie, acestea au continuat.

De această dată, peste 65 de hectare de teren au fost afectate de incendii, în localităţile Slatina, Câmpulung Moldovenesc, Rădăşeni, Demăcuşa şi Vicovu de Sus. Cele mai solicitante intervenţii s-au înregistrat la Câmpulung Moldovenesc şi la Moldoviţa.

Într-un caz, incendiul a izbucnit la vegetaţia uscată, iar apoi s-a propagat la o păşune împădurită, punând în pericol pădurea din zona municipiului Câmpulung Moldovenesc. S-a intervenit cu forţe şi mijloace, cu aportul a peste 65 de persoane – pompieri militari, lucrători ai ocoalelor silvice şi de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare.

Aflăm că, timp de mai bine de 8 ore, forţele de intervenţie „au depus eforturi supraomeneşti”, pe o suprafaţă foarte întinsă şi accidentată, în condiţii de vânt puternic, pentru a împiedica flăcările să ajungă la fondul forestier.

Misiunea a fost îngreunată şi de faptul că autospecialele de stingere nu au avut acces direct la focarele de incendiu, iar în zonă nu există surse de alimentare cu apă.

În incendiu au ars vegetaţie uscată şi lăstăriş de pe păşune, flăcările degradând şi circa 300 de metri liniari dintr-un gard din lemn şi aproximativ 20 de arbori (nu din fondul forestier).

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat în comuna Moldoviţa, satul Demăcuşa, unde au fost afectate de foc peste 30 de hectare de vegetaţie uscată şi păşune împădurită.

În această situaţie, ISU „Bucovina” Suceava a transmis din nou un apel către populaţie, ca aceasta să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice. (N.B.)

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI