Într-un dosar de trafic de droguri, operaţiuni cu substanţe psihoactive şi constituire de grup infracţional organizat

Tribunalul Suceava a dispus arestarea a 16 persoane

Tribunalul Suceava a admis, miercuri seara, cererea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava vizând propunerea de arestare preventivă a 16 persoane implicate într-un dosar de trafic de droguri, operaţiuni cu substanţe psihoactive şi constituire de grup infracţional organizat.

Tribunalul a respins excepţia nulităţii absolute parţiale a referatului, invocată de inculpat prin apărător.

Astfel, în temeiul legislaţiei specifice, Tribunalul a dispus arestarea preventivă a 16 inculpaţi.

De asemenea, instanţa a respins cererile formulate de apărătorii inculpaţilor privind luarea măsurii arestului la domiciliu sau cea a controlului judiciar.

Pronunţarea a avut loc în şedinţa camerei de consiliu, în data de 13 martie a.c., ora 19:00.

Din cercetările efectuate a reieşit că, în cursul anului 2023, în municipiul Suceava, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat (format din şapte membri), sprijinit de alte trei persoane cercetate, toate acţionând până în luna martie 2024, în scopul obţinerii unor venituri consistente din traficul de droguri de mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe psihoactive.

Din probatoriul administrat a reieşit că liderul grupării, având legături infracţionale cu membrii unui alt grup infracţional, precum şi cu alţi traficanţi, ar fi avut rolul de a procura substanţele interzise şi de a coordona celelalte persoane implicate în cumpărarea şi comercializarea drogurilor de risc şi a substanţelor psihoactive.

Membrii grupului infracţional ar fi porţionat drogurile în doze de aproximativ un gram, pentru care ar fi perceput sume cuprinse între 150 şi 200 de lei, în funcţie de cantitatea vândută şi de fidelitatea consumatorului.

De asemenea, sub coordonarea liderului şi în spaţiul unui local public deţinut de acesta, una dintre persoanele cercetate (minoră la debutul activităţii infracţionale şi în relaţie de rudenie cu liderul grupului infracţional), ar fi avut sarcini constând în livrarea sau vânzarea de droguri către diverşi consumatori, precum şi de încasare a sumelor de bani rezultate.

alte trei persoane, angajate ale aceluiaşi local, s-ar fi ocupat de comercializarea substanţelor interzise.

Alţi membri ar fi acţionat pentru transportarea drogurilor şi substanţelor psihoactive ce urmau să fie comercializate, preluându-le de la vânzătorii iniţiali.

În sarcina liderului grupului infracţional s-a reţinut şi că, în mod repetat, ar fi condus un autoturism pe drumurile publice având acest drept suspendat, iar cu privire la o altă persoană s-a stabilit că ar fi condus autoturismul sub influenţa substanţelor psihoactive.

Totodată, în prezenta cauză, se efectuează cercetări şi cu privire la un alt grup infracţional organizat, care ar fi asigurat aprovizionarea membrilor primei grupări cu droguri de mare risc, dar şi furnizarea unor cantităţi de cristal (3-CMC) altor consumatori.

Actele de urmărire penală efectuate au relevat că, în luna septembrie 2023, unul dintre membri celei de-a doua grupări infracţionale ar fi vândut „cristal” (3-CMC) unei alte persoane cercetate, cunoscând faptul că aceasta îl va furniza unei alte persoane ce a fost trimisă în judecată într-o cauză penală.

Aceeaşi persoană cercetată ar fi pus la dispoziţia grupului infracţional informaţii nepublice, obţinute de la persoana cercetată, despre care aceasta avea cunoştinţă, în virtutea atribuţiilor de serviciu, informaţiile devoalate vizând investigaţii desfăşurate în cauze penale de procurorii DIICOT – ST Suceava, cu privire la cele două grupuri infracţionale organizate.

33 de percheziţii

În cursul zilei de marţi au fost puse în aplicare 33 de mandate pe percheziţie domiciliară în judeţul Suceava, astfel fiind descoperite şi ridicate aproximativ 200 de comprimate de diverse forme imprimate cu desene şi logouri, pungi de diferite dimensiuni conţinând substanţe sub formă de pulbere, cristal şi fragmente vegetale, borcane şi plicuri conţinând substanţă vegetală.

Totodată, au fost descoperite şi ridicate 31 de telefoane mobile cu cartele SIM, tablete şi carduri de memorie, 23.142 de lei, 3.105 euro, 105 lire sterline, 20 USD, două arme de vânătoare, un pistol cu bile având calibrul de 9 mm, o lunetă, 4 cartuşe, calibrul 7,92 mm, precum şi alte mijloace de probă.

De asemenea, a fost luată măsura sechestrului asigurător asupra a 4 autovehicule.

La aceeaşi dată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au dispus reţinerea a 21 de persoane cercetate. (N.B.)

Un comentariu

  1. In loc sali de sport si alti cai verzi pe pereti, autoritarile ar trebui sa acceseze ceva fonduri europene sa construiasca o puscarie cu cateva mii de locuri. Poate pe terenurile recent eliberate de la CET? Decat zic…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI