99 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”

Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” duce mai departe tradiţiile Liceului Militar „Ştefan cel Mare”, înfiinţat la 25 noiembrie 1924 la Cernăuţi, prin Înalt Decret Regal nr. 3889, semnat de regele Ferdinand.

Activitatea colegiului câmpulungean este sinonimă cu performanţa, rezultatele elevilor la examenul naţional de bacalaureat şi la examenul de admitere în instituţiile militare de învăţământ superior făcând dovada muncii de calitate, a implicării cadrelor militare şi didactice în procesul educaţional şi de formare a tinerilor ştefănişti. Se alătură performanţelor elevilor militari şi rezultatele de la concursurile şi olimpiadele şcolare, de la concursurile internaţionale, şi nu în ultimul rând, reuşita celor care, an de an, au fost admişi la studii la cele mai prestigioase instituţii de învăţământ militar din Statele Unite ale Americii.

Pentru a marca cei 99 de ani de existenţă a colegiului, la sediul instituţiei a avut loc, în prezenţa unor personalităţi importante din structurile Ministerului Apărării Naţionale, absolvenţi ai colegiului câmpulungean, foşti comandanţi ai instituţiei, preoţi din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi reprezentanţi ai oficialităţilor publice locale, o ceremonie militară şi religioasă.

Cu acest prilej, Comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, dorind a răsplăti meritele Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, a conferit „Emblema de onoare a Comandamentului Forţelor Întrunite”. Distincţia a fost înmânată de către Locţiitorul Comandantului Comandamentului Forţelor Întrunite, domnul general de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, absolvent al colegiului, promoţia 1986.

Totodată, le-au fost oferite distincţii, diplome de merit şi sincere felicitări pentru activitatea desfăşurată unor cadre militare, didactice, personal civil contractul şi elevi.

Un moment important în contextul sărbătoririi zilei colegiului, a fost şi punerea pietrei de temelie a viitoarei biserici militare. La acest serviciu religios a participat un sobor de preoţi, format din Părintele Stareţ al Mănăstirii Putna, Arhimandrit Melchisedec Velnic, Părintele Protosinghel Hrisostom, Părintele Arhimandrit Dosoftei, Părintele Protosinghel Varlaam, preotul militar Valentin-Titi Lazăr şi preoţi din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc.

Biserica va avea hramurile „Sfântului Voievod Ştefan cel Mare” şi „Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina”, care este pomenită, în calendarul ortodox, pe data de 25 noiembrie.

Ziua de 25 noiembrie s-a încheiată cu un spectacol susţinut de Ansamblul Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”. Alături de elevii ştefănişti au evoluat pe scena colegiului şi elevii corului de la Seminarul Teologic Liceal „Sfinţii Trei Ierarhi”, împreună cu Orchestra Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi.

FRANCESCA ŞINDILAR

Foto: elev fruntaş MATEI TROFIN

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI