Volodimir Zelenski:

Ucraina are nevoie de întărirea apărării aeriene pentru a proteja exporturile de cereale

Ucraina are nevoie de întărirea apărării aeriene pentru a-şi proteja rutele de export de cereale, precum şi regiunile de la graniţa cu Rusia, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Liderul ucrainean a făcut solicitarea în cadrul unui summit internaţional privind securitatea alimentară desfăşurat la Kiev.

„Există un deficit de apărare aeriană, acesta nu este un secret”, a declarat Zelenski la summitul „Cereale din Ucraina”, la care au participat înalţi oficiali din ţări europene, inclusiv preşedintele elveţian Alain Berset şi premierul lituanian Ingrida Simonyte.

Zelenski a ţinut discursul la câteva ore după cel mai mare atac cu drone din timpul războiului, lansat de ruşi. În noaptea de vineri spre sâmbătă, Rusia a atacat Ucraina cu 75 de drone. Conferinţa de presă comună a celor trei lideri a fost întreruptă de o altă sirenă de raid aerian.

Zelenski a mai spus că Ucraina va primi de la partenerii săi străini nave care vor însoţi convoaiele de vapoare cu marfă din porturile ucrainene pentru a garanta securitatea transporturilor.

„Am acorduri cu mai multe ţări privind însoţirea convoaielor de către ucraineni, folosind echipamente străine”, a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a adăugat că speră să rezolve deficitul de apărare antiaeriană prin noi livrări de la parteneri şi prin creşterea propriei capacităţi de producţie.

Ucraina, un exportator major de cereale, a folosit câteva coridoare din Marea Neagră pentru a evita blocada ruşilor. Actualele coridoare de export de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei pornesc din porturile din regiunea Odesa.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI