Schimbările climatice pe care le putem constata în mediul înconjurător sunt, din păcate, o realitate îngrijorătoare. Tânăra generaţie nu are nicio vină pentru acţiunile care au influenţat evoluţia vremii, calitatea aerului şi apelor în ultimii 20-30 ani, dar va trăi din plin consecinţele acestor fenomene. Ele ne vor schimba modul de trai, ne vor reduce calitatea vieţii şi ne costă atât pe termen scurt, prin pagubele produse de fenomenele naturale, dar şi pe termen lung, prin nevoia de a ne adapta la o serie de situaţii ce ne vor afecta negativ starea financiară, munca, odihna sau chiar sănătatea.
În aceste zile de toamnă târzie, neobişnuit de calde pentru luna noiembrie, au debutat, la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, întâlnirile unui proiect Erasmus+ care îşi propune să sensibilizeze elevii, cu ajtorul profesorilor şi al reprezentanţilor autorităţilor locale, asupra consecinţelor nefaste ale modului de viaţă bazat pe consumul exagerat de resurse. Tranziţia la energie verde, atât în sectorul privat (locuinţe, mobilitate şi alegerea furnizorului de energie), dar mai ales în sectorul public (utilităţi, transport în comun, eficienţa energetică a clădirilor) ar fi o soluţie pentru menţinerea unui mediu ambiant curat, nepoluat, sănătos. Pentru aceasta, tinerii trebuie să cunoască avantajele energiei provenite din surse regenerabile, dar şi al unui consum responsabil de resurse, al reciclării şi refolosirii acestora.
Prof. Cristina Buta, coordonatorul echipei de proiect, ne-a informat că promotorul şi coordonatorul proiectului este e-Multivision, un ONG din Hamburg (Germania), care desfăşoară în şcolile din nordul Germaniei un program de educaţie pentru sustenabilitate, pe durata unei zile, vizând conştientizarea importanţei trecerii la energia verde. Transformarea experienţei de succes într-un instrument educaţional accesibil online, prin instruirea profesorilor interesaţi, care vor deveni, astfel, voluntari în acţiunile de protejarea mediului înconjurător, se va face pe parcursul a 2 ani de colaborare, între 1.09.2023 şi 31.08.2025. Vor participa, ca parteneri, Akaryon, o companie din Austria, specializată în soluţii informatice pentru domeniul mediului înconjurător, şi două instituţii educaţionale: 50 Gymnasio Karditsas (Grecia) şi Colegiul „Vasile Lovinescu”. Colaborarea include în special activităţi online, de pilotare a construirii unui material educaţional complex, cu o secţiune completă de sprijin pentru profesori. Ei pot astfel organiza o asemenea zi în orice şcoală din România, Austria, Germania, Grecia sau în ţări unde se vorbesc limbile ţărilor menţionate anterior ori limba engleză. De asemenea, partenerii din proiect vor organiza testări ale materialelor elaborate, instruirea profesorilor ce vor deveni formatori-voluntari în acţiunile de promovare a tranziţiei energetice, consultări periodice ale autorităţilor locale, pentru a vedea cum pot ele sprijini acţiunile elevilor şi cum se pot implica pentru ca aceştia să devină, pe viitor, cetăţeni informaţi, responsabili şi implicaţi.
Instrumente educaţionale pentru un mediu curat
Activităţile, derulate la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni pe parcursul a 3 zile, au fost incluse în programul educaţional „Şcoala verde” şi au cuprins: o prezentare a proiectului la care au asistat cadrele didactice din şcoală; o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale; workshopuri cu elevii, pentru a afla nivelul lor de cunoştinţe şi interesul pentru un trai sustenabil; reuniuni de lucru pentru conturarea aspectului final al materialelor ce vor fi elaborate; vizitarea unor puncte de interes din municipiul Fălticeni; plantarea, în mod simbolic, a unui pom în grădina didactică a şcolii.
„Oaspeţii au apreciat entuziasmul şi seriozitatea elevilor prezenţi la activităţi (un grup de 30 elevi, îndrumaţi de cadrele didactice care predau engleză şi discipline de specialitate – protecţia mediului), cu care au comunicat în limba engleză. Au avut ocazia de a interacţiona cu cadrele didactice şi cu echipa managerială, care sprijină pe deplin această iniţiativă educaţională. De asemenea, au admirat dotările şcolii, mai ales mijloace audio-vizuale, spaţiile educaţionale în care se pot desfăşura cu succes asemenea activităţi de tip blended-learning.
Aflăm că proiectul va continua cu activităţi pe echipe naţionale, cu întâlniri şi comunicare online (pe platforme specializate), urmând ca, până la întâlnirea următoare, să fie gata versiunea ce va fi supusă testării cu elevii, profesorii şi reprezentanţii autorităţilor locale din cele patru ţări. Pe baza feedbackului colectat, fiecare partener va organiza în localitatea sa cel puţin un asemenea eveniment-pilot (o zi de acţiune pentru tranziţia energetică) şi se va definitiva un instrument educaţional complet, compus din: materiale didactice pentru activitatea cu elevii, ghidul profesorului, un instrument de e-learning pentru elevi şi un soft educaţional care va calcula avantajele şi costurile acţiunilor pentru mediu, ghid pentru implicarea civică şi public networking.
Un asemenea eveniment va fi programat la Fălticeni în primele luni ale anului 2025 (în cursul anului şcolar viitor). Sperăm că va aduce o experienţă în plus şi va îndemna la reflecţie şi la acţiuni responsabile pentru viitor” ne-a spus prof. Cristina Buta.
Comentarii