Interviu cu dl prof. univ. dr. LIVIU-GEORGE MAHA, preşedintele SCLRB
În patrulaterul istoric al municipiului Rădăuţi, în Piaţa Unirii 67, la etaj, se află sediul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB). Ca vechime, SCLRB este a doua societate culturală din România, după Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) din Sibiu. Academia Română a fost fondată cu patru ani mai târziu, iar SCLRB i-a fost cofondatoare.
Din 15 mai 2021, preşedintele SCLRB este domnul Liviu-George Maha, prof. univ. dr. la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu specializare în domeniul relaţiilor economice internaţionale. Pe parcursul celor aproape 25 de ani de carieră în învăţământul superior, acesta a desfăşurat o bogată activitate didactică şi de cercetare ştiinţifică, concretizată în publicarea de cărţi, editarea de volume de specialitate, publicarea de articole de specialitate în reviste de prestigiu indexate în baze de date internaţionale, organizarea de manifestări ştiinţifice, precum şi coordonarea de proiecte de cercetare, mobilităţi şi dezvoltare instituţională finanţate din fonduri naţionale şi internaţionale. S-a implicat în derularea de proiecte de parteneriat cu instituţii de învăţământ superior din Cernăuţi şi Chişinău, a colaborat cu cercetători din aceste universităţi în ceea ce priveşte derularea unor activităţi de cercetare ştiinţifică, precum şi coordonarea, în perioada 2016-2020, a procesului de admitere a românilor de pretutindeni, inclusiv a etnicilor români din Ucraina, la studii universitare în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
– În urmă cu un an, vorbeam despre scopul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina. Ce s-a mai întâmplat între timp, domnule profesor Liviu-George Maha?
– Într-adevăr, am avut o astfel de discuţie acum ceva timp şi vă pot confirma faptul că ultimul an a fost foarte intens din perspectiva eforturilor legate de îndeplinirea obiectivelor asumate. Pe de o parte, aşa cum subliniam şi la început de mandat, una dintre priorităţile actualei echipe de conducere a vizat continuarea proiectelor tradiţionale ale SCLRB. Astfel, împreună cu colegii din Consiliul Director şi, mai ales, cu cei care şi-au asumat coordonarea unor proiecte, am continuat şi chiar am dezvoltat principalele coordonate ale activităţii Societăţii din ultimele decenii: editarea publicaţiilor „Mesager bucovinean” şi „Septentrion”, Universitatea Populară „Ion Nistor”, activitatea din cadrul Editurii Septentrion, lansări de carte, organizarea unei serii de conferinţe cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, alte manifestări culturale, prezenţa constantă în viaţa comunităţii, colaborarea cu românii din nordul Bucovinei etc. Totodată, au fost avute în vedere o serie de iniţiative privind renovarea şi dotarea corespunzătoare a spaţiilor gestionate de asociaţie, organizarea şi inventarierea bibliotecii şi a fondului documentar deţinut de SCLRB, identificarea unor proiecte care să poată fi finanţate din fondurile europene destinate cooperării transfrontaliere România – Ucraina, găsirea celor mai bune metode de a atrage tinerii în activităţile desfăşurate, organizarea unor expoziţii care să valorizeze patromoniul deţinut, dar să şi faciliteze cooperarea cu instituţiile de învăţământ şi celelate organizaţii cu preocupări similare din regiune.
– Vă gândiţi să expuneţi cărţi din fondul documentar pentru ca publicul să afle despre această moştenire pe care o are SCLRB?
– Nu ne propunem doar să expunem cărţi din fondul documentar, ci am dori să oferim publicului larg, în special profesorilor şi elevilor de la şcolile din Rădăuţi, dar şi celor care vizitează oraşul nostru, cât mai mult din moştenirea pe care încă o păstrăm în patrimoniul SCLRB, inclusiv contribuţii recente ale unor personalităţi şi oameni de cultură din Bucovina. De exemplu, în colaborare cu scriitorul Matei Vişniec, vom organiza o expoziţie permanentă în spaţiul în care îşi vor desfăşura activitatea redacţiile publicaţiilor „Mesager bucovinean” şi „Septentrion” şi în care vom organiza cercuri literare, ateliere de lectură, diferite alte activităţi cu caracter literar. Trebuie precizat că un sprijin constant pentru buna funcţionare a acestui spaţiu va veni din partea asociaţiei „Rădăuţiul civic”, cu care, de altfel, am colaborat şi în alte activităţi şi pe care ne bazăm în eforturile de a atrage cât mai mulţi tineri în proiectele noastre. În acelaşi timp, în alte două încăperi vom organiza o expoziţie a cărei temă se va modifica la fiecare şase luni, astfel încât să fie oportună revenirea oricărui vizitator interesat de cultura şi literatura română în Bucovina, dar şi de activitatea SCLRB. Vom folosi cărţi, manuscrise, fotografii, corespondenţă, tablouri şi alte obiecte din fondul aflat în patrimoniul SCLRB, dar vom fructifica şi volumul uriaş de informaţii şi cunoştinţe deţinute de acei membri ai SCLRB cu vechime şi experienţă semnificativă în activitatea Societăţii. Sperăm să creăm cadrul propice pentru organizarea de vizite atât de către profesori pentru elevii lor, cât şi pentru desfăşurarea de activităţi didactice, organizarea de manifestări culturale etc. Bineînţeles că ne dorim ca, treptat, aceste expoziţii să fie incluse în itinerariul oricărui turist care ajunge în Rădăuţi şi doreşte să afle mai multe lucruri despre această dimensiune a istoriei Bucovinei.
– Renovarea sediului a fost finalizată? Cine s-a implicat în procesul de renovare?
– Din fericire, putem spune că renovarea sediului este aproape finalizată. Mai sunt de realizat câteva lucrări minore la instalaţia de energie termică şi aşteptăm, în două-trei săptămâni, mobilierul pentru spaţiile dedicate celor două expoziţii. Lucrările din ultimul an s-au desfăşurat foarte intens, la cel mai înalt grad de profesionalism şi cu implicarea atât a membrilor SCLRB, cât şi a diferiţilor parteneri. Mulţumesc public tuturor sponsorilor care au făcut posibile aceste lucrări şi pot menţiona sprijinul financiar consistent primit din partea firmelor EGGER ROMÂNIA, LINCOR TRANS SRL, ROMOLDOVA SRL, DIA-DUO SRL, VATRA SRL, SMART ENERGY SRL şi LEMS DESIGN SRL. De asemenea, ne-am bucurat de susţinerea Primăriei Municipiului Rădăuţi, în special a domnului primar Bogdan Loghin, dar şi de ajutorul primit din partea unor voluntari din „Rădăuţiul civic”.
– Editaţi publicaţiile „Mesager Bucovinean” şi „Septentrion”. Ce ne puteţi spune despre aceste publicaţii?
– Aşa cum am afirmat deja, publicaţiile „Mesager bucovinean” şi „Septentrion” au reprezentat o prioritate pentru actuala echipă de conducere a SCLRB. Am realizat anual demersurile necesare pentru depunerea de proiecte de finanţare în cadrul competiţiilor organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi am reuşit să acoperim în acest mod majoritatea cheltuielilor legate de editarea şi distribuirea în nordul Bucovinei a publicaţiei „Mesager bucovinean”, aceasta fiind axată pe promovarea valorilor din nordul Bucovinei, în sensul păstrării limbii şi culturii române în aşezările româneşti din regiunea Cernăuţi. Totodată, am reuşit să reluăm editarea revistei „Septentrion” printr-o nouă serie şi sperăm să asigurăm continuitatea acesteia în perioada următoare. De aceea, lansez propunerea către oamenii de cultură şi cei care au câte ceva de spus în acest domeniu să ne sprijine prin materiale şi articole, pentru a creşte constant nivelul revistei şi a o repoziţiona acolo unde îi este locul.
La final, îmi exprim solidaritatea cu românii din nordul Bucovinei şi din întreaga Ucraină, care trec printr-o perioadă foarte grea în condiţiile actualului conflict militar şi, totodată, speranţa că lucrurile vor reveni la normalitate cât mai curând cu putinţă.
Consemnează
MĂLINA ANIŢOAEI
Comentarii