Primele 37 de autobuze electrice pentru transportul metropolitan de călători ar putea fi furnizate în primăvara lui 2024

> Beneficiar este parteneriatul dintre municipiul Suceava, oraşul Salcea şi comunele Adâncata, Moara, Pătrăuţi, Şcheia, Ipoteşti, Bosanci şi Mitocu Dragomirnei, localităţi membre ale ZUF

> „Rămân optimist că vom merge pe o foaie de parcurs normală şi primele autobuze vor veni în primăvara anului viitor, iar restul în toamnă” a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei

Se conturează proiectul transportului metropolitan cu două componente de finanţare, respectiv din Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă (PNRR) şi Programul Operaţional Regional Programul Operaţional Regional (POR NE) 2021–2027. Aşa informează Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, conform căruia, în primul caz, este scoasă la licitaţie achiziţionarea a 50 de autobuze electrice, dintre care 18 mici şi 32 mici, în timp ce în cel de-al doilea prevăzută este furnizarea a încă 15 autobuze electrice, cât şi construirea unei noi autobaze.

În total, conform studiului întocmit, pentru transportul metropolitan, în trafic vor fi 65 de autobuze electrice, în speţă 18 mari şi 47 mici. Pe cea dintâi componentă – dacă procedurile decurg fără poticneli –, prima tranşă de 37 de autobuze electrice ar urma să ajungă la Suceava în primăvara anului 2024.

„Având loc licitaţia, s-au făcut foarte multe clarificări, suntem în faza de deliberare şi estimăm că cei de la achiziţiile publice s-ar putea pronunţa, în privinţa furnizorului, la începutul lunii octombrie. Dacă totul merge bine, în măsura în care nu sunt contestaţii, vom putea semna contractul în luna octombrie. Conform caietului de sarcini, 37 autobuze vor veni în termen de 6 luni, adică în primăvară, iar altele 13, în tomna anului viitor” arată Ion Lungu.

Cu finanţare nerambursabilă europeană, ar urma să fie furnizate 73 de staţii de încărcare a acumulatorilor electrici, respectiv 65 de staţii standard (45 în Suceava, la sediul autobazei), 6 staţii standard în oraşul Salcea şi câte două staţii în fiecare comună. Celelalte 8 staţii de încărcare rapidă vor fi montate câte una în fiecare dintre cele 8 localităţi partenere ale Sucevei în cadrul Zonei Urbane Funcţionale (ZUF). La sediul societăţii comerciale Transport Public Local (TPL) va fi înfiinţat şi dotat un dispecerat public, staţii de îmbarcare-debarcare a călătorilor urmând a fi amenajate, la fel, în localităţile din zona metropolitană. Pentru cele 50+15 autobuze electrice, va fi funcţional sistemul de e-ticketing, dar şi sistemul de supraveghere video.

„Suntem în faza de emitere a autorizaţiei de construire pentru platforma autobazei, pe care vor fi montate cele 45 de staţii de încărcare a acumulatorilor electrici, câteva dintre localităţi trebuind, de asemenea, să dea autorizaţii pentru staţiile de încărcare rapidă de pe traseu. Rămân optimist că vom merge pe o foaie de parcurs normală şi primele autobuze vor veni în primăvara anului viitor, iar restul în toamnă” a punctat Ion Lungu.

Beneficiare ale celor două componente ale parteneriatului cu municipiul Suceava sunt oraşul Salcea şi comunele Adâncata, Moara, Pătrăuţi, Şcheia, Ipoteşti, Bosanci şi Mitocu Dragomirnei, localităţi membre ale Zonei Urbane Funcţionale (ZUF).

Reamintim că Primăria Suceava a lansat licitaţia aferentă etapei I a proiectului, acesta prevăzând achiziţionarea a 50 de autobuze electrice destinate Zonei Urbane Funcţionale. Valoarea contractului este de 105,417 milioane de lei, adică aproximativ 21 de milioane de euro. În proiectul finanţat în cadrul Planului Naţional de Recuperare şi Rezilienţă (PNRR) sunt incluse două loturi, unul de 18 autobuze electrice mari, în valoare de 56,17 milioane de lei, respectiv un altul în valoare de 32 de autobuze electrice mici, în valoare de 49,49 de milioane de lei.

Proiectul „Sistem de transport ecologic metropolitan, etapa a II-a”, care ar urma să obţină finanţare în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, are o valoare totală estimată la 86,50 de milioane de lei, inclusiv TVA. Printre altele, sunt vizate amenajarea unei autobaze la sediul TPL de pe strada Traian Vuia, achiziţionarea a 15 autobuze electrice cu sistem de numărare a călătorilor, a sistemului de e-ticketing, sistemului de supraveghere video, sistemului audio şi sistemului de informare cu panouri matriceale. De asemenea, în localităţile amintite vor fi montate 15 staţii de alimentare a acumulatorilor, prevăzute în proiect fiind inclusiv amenajarea a 8 staţii de transport, amplasarea a 8 automate de vânzare a titlurilor de călătorie, cât şi construirea unui dispecerat public.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI