Pentru călătoriile cu mijloacele de transport electrice

Municipiul Suceava primeşte un milion de lei pentru abonamentele subvenţionate ale elevilor şi studenţilor

> Începând cu anul şcolar 2023-2024, elevii vor beneficia de gratuitate doar pe durata efectivă a cursurilor, nu pentru întregul anul calendaristic, ca până acum

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Suceava a comunicat Primăriei Suceava despre repartizarea a 1,019 de milioane de lei, sumă defalcată din taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru echilibrarea bugetului local. Banii au ca destinaţie finanţarea gratuităţii acordate elevilor din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, pentru transportul local, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 168 din 2023. „Având în vedere că Serviciul Autoritatea Locală de Autorizare Transport a fundamentat şi prins în buget, la începutul anului, întreaga sumă necesară subvenţiilor pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif, suma de 1,019 milioane de lei, alocată prin TVA pentru subvenţii, va fi folosită pentru acoperirea altor cheltuieli de funcţionare a municipiului” se arată în hotărârea privind rectificarea bugetului Sucevei, aprobată de Consiliu Local.

Potrivit viceprimarului Lucian Harşovschi, începând cu anul şcolar 2023-2024, elevii suceveni din învăţământul preuniversitar vor beneficia de o compensare de 100% din valoarea abonamentului la transportul public local de călători. Însă aceasta este valabilă doar pe parcursul anului şcolar, nu pentru întreaga durată a anului calendaristic, aşa cum s-a întâmplat până acum.

În schimb, studenţii, care avuseseră parte de reducere de 50% la abonamentul pentru transportul public local, şi doar în perioada în care se desfăşurau cursurile, vor beneficia de o compensare de 90%, aplicabilă de la începerea cursurilor anului universitar 2022-2023. Reducerea va fi valabilă pe tot parcursul anului calendaristic, modificată fiind şi vârsta beneficiarilor, aceasta crescând de la 26 ani la 30 de ani. Noile prevederi au fost consacrate prin Legea nr. 198 din 2023 a învăţământului preuniversitar, respectiv Legea nr. 199 din 2023 a învăţământului superior.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI