Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoşesc şi mănăstiresc

În contextul proclamării anului 2023 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca fiind Anul omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice şi Anul comemorativ al scriitorilor şi imnografilor bisericeşti, Sectorul Catehizare, tineret şi educaţie pentru viaţă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, prin Departamentul Catehetic şi cel al Centrelor de Tineret Ecclesia, înfiinţate la nivelul parohiilor, şcolilor şi liceelor din eparhie, propune tuturor tinerilor care fac parte din comunităţile liceale sucevene, un nou proiect educaţional-catehetic, care se va desfăşura pe parcursul perioadei estivale.

Iniţiativa are un scop exclusiv catehetic, prin care ne propunem conştientizarea tinerelor generaţii de valoarea inestimabilă pe care o constituie, atât din punct de vedere cultural, cât şi religios, patrimoniul mănăstirilor voievodale din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor.

Astfel, în perioada imediat următoare vom organiza activităţi catehetice conexe la nivelul unor mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care vor fi desfăşurate sub egida proiectului Tinerii Bucovinei, păstrători ai tezaurului strămoşesc şi mănăstiresc. Proiectul se adresează tinerilor liceeni din judeţul nostru, care doresc să-şi cunoască istoria neamului, dar, totodată, ne adresăm şi preoţilor şi profesorilor coordonatori de tineret, care se implică activ şi consecvent în organizarea activităţilor cu caracter cultural şi catehetic.

În acest sens, marţi 23 mai 2023, proiectul a debutat cu un grup de 40 de elevi, membrii ai Centrului Ecclesia de la Colegiul Tehnic Rădăuţi, care împreună cu doamnele directoare, Moisuc Niculina Mihaela şi Bândiul Ionela Mihaela de la Colegiul Tehnic Rădăuţi, povăţuiţi de către dna profesor de Religie, Elisabeta Marici, coordonator al tinerilor Ecclesia din liceu, au poposit la Mănăstirea Suceviţa, un loc sacru şi aparte în arealul mănăstirilor pictate din nordul Moldovei.

Mănăstirea Suceviţa este un monument istoric încadrat în patrimoniul UNESCO, încă din anul 1993, împreună cu Mănăstirile Arbore, Probota, Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, Humor şi Voroneţ, fiind o veche vatră monahală ce îşi are începuturile cu mult înainte de secolul al XVI-lea, ctitorie a vrednicului de pomenire Mitropolit Gheorghe Movilă.

Aici, înconjuraţi de frescele exterioare pe un fond de verde smarald unic, pictate cu mai bine de patru secole în urmă, ne-au întâmpinat Măicuţa Stareţă, Stavrofora Mihaela Cozmei, împreună cu obştea mănăstirii, pe care am regăsit-o muncind de zor la pregătirile din gospodăria mare a mănăstirii, pentru întâmpinarea, aşa cum se cuvine unor buni gospodari creştini, a Slăvitului Praznic al Înălţării Domnului.

Activitatea a debutat cu o sesiune catehetică susţinută de către consilierul eparhial de la Sectorul Catehizare, tineret şi educaţie pentru viaţă în biserica principală a mănăstirii, cu hramul Învierea Domnului, ocazie prin care s-a evidenţiat rolul duhovnicesc şi istoric al mănăstirilor în viaţa tinerilor creştini.

Cateheza cu titlul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – promotorii virtuţilor creştineşti, în lumea tinerilor de astăzi” a fost desfăşurată în naosul bisericii, într-un cadru special de rugăciune şi de pace lăuntrică, iar imediat după cateheză, în solemnitatea dată de sinaxarul pictat aflat pe pereţii interiori ai pronaosului bisericii, a urmat o festivitate de premiere a două dintre elevele liceului rădăuţean, eleve ce au obţinut premii însemnate la Olimpiada Naţională de Religie, desfăşurată anul acesta la Arad.

Darurile şi diplomele au fost oferite din partea Înaltpeasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, de către Măicuţa Mihaela Cozmei, stareţa mănăstirii, pentru rezultatele deosebite pe care elevele Ana Irimescu din clasa a IX-a şi Oana Cătălina Moloci din clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic Rădăuţi, le-au avut în acest an şcolar la disciplina Religie, la etapa naţională a Olimpiadei de Religie.

Cea de-a doua activitate a zilei s-a concretizat într-un tur ghidat al mănăstirii, prin care tinerii prezenţi la activitate au desluşit semnificaţia scenelor iconografice pictate pe pereţii interiori şi exteriori ai bisericii şi au descoperit broderii, sculpturi, picturi şi scrieri vechi, găzduite în muzeul mănăstirii.

A urmat o vizită la farmacia mănăstirii, vizită premergătoare celei de-a treia activităţi a zilei, intitulată: „Leacurile tinerilor, pentru alinarea bunicilor”. Atelierul farmaceutic s-a desfăşurat în laboratorul mănăstiresc, unde prin plante medicinale alese, cu multă măiestrie de către măicuţele pricepute, au împărtăşit, povăţuit şi dirijat efortul adolescenţilor, în dorinţa lor de a confecţiona diferite creme, tincturi şi siropuri, administrate în tratarea diverselor afecţiuni ale bolilor trupeşti, specifice persoanelor vârstnice. La activitate au luat parte şi bunicii unora dintre tineri, care au povestit cum se tratau, în vremea lor de diferite boli, doar cu ajutorul plantelor pe care le aveau la îndemână.

La timpul prânzului, tinerii, împreună cu coordonatorii au fost invitaţi la o agapă dăruită de către măicuţele harnice şi darnice, timp în care măicuţa stareţă le-a povestit celor prezenţi câte ceva din atmosfera mănăstirii de altădată.

După primirea prânzului, echipa Sectorului Catehizare, tineret şi educaţie pentru viaţă al Arhiepiscopiei, formată din dra. Bianca Gabriela Roman şi dl Gabriel Ilişoi, a organizat o serie de activităţi recreative pe pajiştile verzi şi întinse din jurul cetăţii care împrejmuieşte biserica mănăstirii. Activităţile au avut drept scop, socializarea, dezvoltarea personală şi buna comunicare a tinerilor cu cei de vârsta lor şi mai ales cu persoanele vârstnice, care au nevoie de atenţia şi de grija noastră, a tuturor.

Cea de-a cincea şi ultima activitate a acestei zile însorite de mai, a fost vizitarea atelierelor de pictură, de broderie şi, în final, vizitarea brutăriei mănăstireşti, locuri în care tinerii şi-au însuşit câte puţin din meşteşugurile regăsite în fiecare atelier.

La finalul zilei, toată munca a fost încununată de bucuria regăsirii gustului de altădată al copilăriei, primind fiecare pască aburindă pe care maicile tocmai ce o scoseseră din cuptor, pregătindu-o pentru pomenirea Eroilor neamului şi a celor plecaţi la Domnul, cărora li se face pomenire în timpul Sfintei Liturghii, săvârşite la Praznicul Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos la Ceruri.

Concluzionăm prin a subscrie afirmaţiei biblice a Sfântului Prooroc David, care exclamă cu bucurie şi cu împlinire sufletească: Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună! (Psalmi 132, 1)

Prof. CRISTI GABRIEL HURJUI, consilier eparhial

Sectorul Catehizare, Tineret şi Educaţie pentru Viaţă,

Arhiepiscopia Sucevei.ro

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI