Alunecările de teren din Zamca erau ştiute din 2007

> Atunci a fost iniţiat un proiect de consolidare > Primarul Ion Lungu spune că acum situaţia nu mai suportă amânare

 Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferinţa săptămânală de presă, că situaţia privind alunecările de teren din zona Zamca nu mai suportă amânare şi a lăsat să se înţeleagă că nu-şi aduce aminte că a iniţiat asemenea demersuri în vara anului 2007.

Aflat atunci la primul mandat, în 23 august 2007, primarul Sucevei, Ion Lungu, atenţiona în cadrul unei conferinţe de presă că versantul de nord-vest al oraşului, din zona Zamca, este afectat de alunecări de teren şi că, din acest motiv, trebuie întreprinse măsuri de consolidare.

Atunci el spunea că va face demersurile necesare pentru a obţine finanţare de la Compania Naţională de Investiţii sau de la Fondul Naţional de Mediu.

La acea dată, Ion Lungu preciza că lucrările de consolidare a versantului de nord-vest erau estimate la 3 milioane şi jumătate de lei şi chiar că în bugetul local al anului 2007 era prevăzută suma de 300.000 de lei la acest capitol.

Primarul declara atunci că proiectele depuse la cele două instituţii centrale au fost elaborate în colaborare cu Şcoala Creştină Filadelfia

Miercuri, 10 mai a.c., 16 ani mai târziu, primarul Ion Lungu, întrebat de rezultatul demersurilor din 2007, a lăsat să se înţeleagă că nu-şi mai aminteşte exact şi nici nu a explicat de ce a fost abandonat proiectul de consolidare al versantului întocmit atunci.

„Noi demersuri am făcut. Aceste discuţii au mai fost. Am mai avut tentative, dar de această dată eu zic că lucrurile nu mai suportă amânare şi trebuie să le facem, pentru că sumele de bani depăşesc posibilităţile primăriei, iar atunci trebuie să găseşti instrumente financiare. În 2007 încă nu erau aceste fonduri europene cum sunt acum. Eu zic că acum avem o şansă reală pe fonduri europene sau pe alte fonduri la Compania Naţională de Investiţii să consolidăm acest versant” a răspuns Ion Lungu.

La fel ca în urmă cu 16 ani, Ion Lungu spune că fondurile pentru consolidare pot veni de la Agenţia Fondului de Mediu sau de la Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Edilul-şef a spus că a discutat la Bucureşti în legătură cu consolidarea versantului Zamca.

„Am avut discuţi la Agenţia Fondului de Mediu şi s-ar putea depune un proiect pentru împăduriri finanţat prin PNRR. (…) A doua discuţie a fost la CNI unde este un program pe care se pot accesa bani pentru consolidări versanţi” a explicat Ion Lungu.

Primarul a arătat că a discutat acum cu expertul care evaluează situaţia, urmând să fie întocmit un studiu de fezabilitate, pentru ca apoi să se identifice sursa de finanţare.

„Foarte importante sunt sursele de finanţare” a precizat primarul.

El a menţionat că va purta discuţii şi cu cei de la ISU Suceava, cu Şcoala Creştină Filadefia, dar şi cu toţi cei implicaţi. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI