Recomandările OCDE privind guvernanţa corporativă în domeniul forestier nu pot fi transformate în lege

Statul român a negociat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) nişte lucruri şi se încearcă transformarea recomandărilor primite într-o lege, în condiţiile în care instituţia internaţională nu poate să stabilească Directive pentru România, pentru că nu suntem ţară membră, consideră preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva, Silviu Geană.

„Statul român a negociat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică nişte lucruri. S-a făcut un audit care a fost transmis Guvernului României, are nişte recomandări. Guvernul transformă aceste recomandări în lege. De aceea ne-am şi adresat Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică printr-un material independent de Guvernul României, pe care l-am depus în urmă cu trei săptămâni şi aşteptăm un răspuns. Dânşii (OCDE, n.r.) ne-au făcut nouă nişte recomandări pe care Guvernul şi Parlamentul încearcă să le transforme într-o lege, în condiţiile în care OECD-ul nu poate să stabilească Directive pentru România, pentru că nu suntem ţară membră” a explicat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Silva, Silviu Geană.

Acesta a adăugat că, în proiectul de ordonanţă privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, introducerea unei sintagme nu schimbă situaţia existentă.

„În afară de faptul că în proiect s-a introdus o sintagmă acolo cum că aceste entităţi «se pot» reorganiza, nu schimbă cu nimic lucrurile, pentru că e la cheremul ministerului şi a Guvernului să facă treaba asta. Noi susţinem în continuare necesitatea adoptării acestui amendament prin care să se excepteze administrarea pădurilor proprietate publică de la aplicarea acestei guvernanţe corporative şi să aplicăm şi noi, cum se întâmplă în toată Europa, managementul forestier durabil ca fiind singurul care reuşeşte să asigure acest echilibru între cele trei principale funcţii ale pădurii: funcţia socială, funcţia ecologică şi funcţia economică (…)” a menţionat sursa citată.

Guvernul României a adoptat, în decembrie 2022, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Ulterior, Senatul a aprobat, cu amendamente, la începutul lunii martie 2023, proiectul de lege, care prevede în prezent faptul că întreprinderile publice care desfăşoară în principal activităţi economice şi funcţionează ca Regii autonome se pot reorganiza de către autorităţile tutelare prin separarea serviciilor publice de activităţile comerciale. Astfel, activităţile comerciale divizate, vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată, într-un interval de trei ani de la intrarea în vigoare a legii.

Actul normativ aprobat de Senat va intra în regim de urgenţă, începând din această săptămână, la dezbateri în comisiile de specialitate.

Sindicaliştii din cadrul Federaţiei „Silva” au organizat, marţi, o acţiune de protest în faţa Camerei Deputaţilor, la care au participat membri de sindicat din întreaga ţară, alături de reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi ai unor asociaţii profesionale şi patronale din domeniu.

Principalele revendicări ale protestatarilor vizează: exceptarea administrării pădurilor proprietate publică de la aplicarea guvernanţei corporative, precum şi menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor actuale de administrare a pădurilor. 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI