Pr. Constantin Necula, invitat de Ziua Internaţională a Tineretului Ortodox la Suceava

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Tineretului Ortodox, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a organizat, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin Sectorul Cultural şi Sectorul Media şi Comunicare ale Centrului Eparhial şi Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”, cea de-a doua ediţie a Conferinţei „Întâmpinarea tinereţii cu Hristos”.

Manifestarea cultural-educaţională, desfăşurată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, l-a avut ca invitat special pe pr. prof. univ. dr. habil. Constantin-Valer Necula, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Pentru a marca această zi de sărbătoare, sute de tineri de toate vârstele s-au întâlnit în după-amiaza zilei de vineri, 3 februarie 2023, în Aula Magna a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Întâlnirea a fost moderată de doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector şcolar pentru disciplina religie, iniţiator şi coordonator al evenimentului.

În cadrul prelegerii, invitatul special a vorbit despre cum să ieşim în întâmpinarea lui Hristos prin grija purtată aproapelui, dar şi despre cea dintâi vizită a sa în Bucovina şi despre prima cruciuliţă albastră primită în dar la Mănăstirea Putna de la stareţul sfântului locaş la acea vreme, viitorul Înaltpreasfinţit Părinte Arhiepiscop Pimen, vrednic de pomenire. Părintele Constantin Necula i-a îndemnat pe cei prezenţi să facă în aşa fel încât Creştinismul din sufletul fiecăruia să nu îmbătrânească şi a făcut un apel la trăirea cu bucurie a tinereţii indiferent de vârstă.

A urmat sesiunea de întrebări şi răspunsuri, în cadrul căreia s-au împărtăşit mărturii despre căutarea şi descoperirea lui Hristos, despre relaţia tinerilor cu Biserica, precum şi despre credinţa în ajutorul pe care Dumnezeu îl oferă neîncetat.

În cadrul evenimentului, pr. dr. Constantin Oprea, consilier eparhial al Sectorului Cultural al Centrului Eparhial, a oferit părintelui Constantin Necula, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cea mai înaltă distincţie a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Ordinul „Crucea Bucovinei”, „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii şi Comunităţii”.

Evenimentul a cuprins şi un recital intitulat „Dragostea de neam şi ţară”, susţinut de Grupul vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, din Vicovu de Sus. Aducând bucurie pe chipurile tuturor celor prezenţi, tinerii coordonaţi de prof. Vasile Schipor au interpretat cântece şi poezii închinate întregului neam românesc, amintind astfel de lupta, dragostea şi râvna strămoşilor care s-au jertfit pentru dreapta credinţă. Pentru cei peste 600 de tineri care au făcut parte din acest grup, în cei peste 12 ani de activitate în cadrul liceului, Măria Sa Ştefan cel Mare şi Sfânt, cel care este ocrotitorul acestui grup, a fost model de vieţuire şi sprijin în tot ceea ce şi-au propus să realizeze.

Un alt moment deosebit a fost Panelul olimpicilor, „Cerurile-n cărţi, la îndemână” – multiplă prezentare de carte, cu participarea elevilor suceveni premianţi la etapele naţionale, nivel gimnaziu şi liceu, ale Olimpiadei Naţionale de Religie, Cultul Ortodox, 2022.

Opt cărţi ale părintelui au fost recenzate de către elevii premianţi în cadrul Olimpiadelor de Religie, tineri care s-au remarcat prin aplecarea spre profunzimea teologică şi prin pasiunea pentru literatura sacră.

Samuel Ungurean, Maria Bruja, Maria Acasandrei, Albert Cristian Apetrei, Teodora Derevlean, Maria Molea, Maria Rotar şi Ana Maria Pintilei s-au numărat între elevii merituoşi, ataşaţi de credinţă şi de valorile neamului românesc.

Conferinţa a fost transmisă în direct de Sectorul Media şi Comunicare pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi a partenerilor media.

Nu în ultimul rând, evenimentul a fost prilej de îmbogăţire duhovnicească prin lectură, prin participarea la salonul carte al Editurii Agnos din Sibiu. Între volumele expuse s-au numărat lucrări ale invitatului special al acestei seri, pr. Constantin Necula, cel care a şi dăruit autografe celor prezenţi.

„Tinereţe – Cruce – Bucurie”, galeria de cruci sculptate de către elevii Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, coordonaţi de prof. Gabriela Parascheva Hisem, a amintit despre dragostea pe care invitatul acestei seri o poartă tuturor tinerilor.

IRINA URSACHI,

ArhiepiscopiaSucevei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: