> Este vorba despre o adaptare după „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în regia coregrafei Alice Veliche > Premiera va avea loc pe 11 februarie
Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava a anunţat, luni, că spectacolul „Azilul”, adaptare după „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, este cea mai nouă producţie şi va fi montat de coregrafa Alice Veliche. Realizat în parteneriat cu Şcoala Doctorală de Teatru din cadrul UNAGE Iaşi, spectacolul coregrafic „Azilul” va avea premiera pe 11 februarie, la ora 19:00.
„Azilul” poate fi considerat un debut pentru tânăra coregrafă Alice Veliche, deoarece este primul spectacol regizat într-un teatru de stat şi reprezintă o ilustrare practică a cercetării pentru doctorat.
Coregrafă şi proaspătă doctorandă în cadrul Şcolii Doctorale de Teatru a Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” Iaşi, Alice Veliche a încheiat studiile de licenţă în anul 2020, Facultatea de Teatru, secţia Coregrafie a universităţii menţionate anterior, urmând ca 2 ani mai târziu să finalizeze studiile masterale în aceeaşi instituţie de învăţământ, secţia Artele Spectacolului Teatral. În prezent este coregrafă independentă, iar în acelaşi timp activează ca instructor în cadrul unei şcoli private de dans.
Pe lângă spectacolele care îi poartă semnătura, „Female” la Teatrul din Stejar, „Spaţiu – Suflet – Secundă” la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, „Micul prinţ” la Teatrul din Stejar, Alice Veliche a realizat coregrafia şi în spectacole de teatru precum „Masaj”, regia Radu Afrim, sau „Teorema maimuţelor infinite”, regia Antonella Cornici. Una dintre cele mai mari împliniri profesionale rămâne realizarea coregrafiei pentru cea de-a 30-a ediţie a Galei UNITER.
Maxim Gorki, pe numele său real Alexei Maximovici Peşkov, este una dintre cele mai importante personalităţi artistice şi intelectuale ruseşti asociate Revoluţiei din 1917. El a rămas, pe toată durata de viaţă a Uniunii Sovietice, un simbol al Revoluţiei şi a fost imaginea artistului revoluţionar. Gorki a fost un simbol al culturii sovietice, era considerat primul mare scriitor rus al proletariatului, prieten de-o viaţă al bolşevicilor şi fondator al realismului socialist, doctrina artistică a regimului. În 1892 a publicat prima sa povestire, „Makar Chudra”, în ziarul „Caucazul” din Tiblisi, unde petrecuse câteva săptămâni lucrând pentru atelierele căilor ferate. Prima sa carte, „Schiţe şi povestiri”, a apărut în 1898, şi a avut un mare succes, numele Maxim Gorki devenind din ce în ce mai cunoscut în cercurile literare de la Sankt Petersburg. Piesele de teatru „Azilul de noapte” (1902), „Copiii soarelui” (1905), „Barbarii” (1905) şi romanele „Mama” (1907) şi „O spovedanie” (1908) sunt printre cele mai importante scrieri ale sale. Mare parte din opera lui Maxim Gorki este alcătuită din povestiri autobiografice, note de jurnal, eseuri şi amintiri despre lumea politică şi artistică în care a trăit. (N.B.)
Comentarii