Prefectul Alexandru Moldovan, după o întâlnire cu activistul de mediu Daniel Bodnar:

Cantităţile mari de lemn confiscat şi scăderea continuă a tăierilor ilegale sunt dovezi că instituţiile nu sunt pasive la fenomenul infracţional din domeniul silvic

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat, joi, o şedinţă de lucru la care au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, şefi de instituţii şi specialişti din cadrul inspectoratelor de poliţie şi jandarmi din judeţ, ai Direcţiei Silvice şi Gărzii Forestiere, ca urmare a unei serii de petiţii adresate Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava de Asociaţia „Străjerii pădurilor” prin preşedintele acesteia, Daniel Bodnar.

Potrivit Prefecturii Suceava, având în vedere problematica discutată, cu larg ecou în rândul opiniei publice, la şedinţă au fost invitaţi şi reprezentanţii administraţiei publice judeţene, prin preşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur şi secretarul general al judeţului, Petru Tanasă.

Preşedintele Asociaţiei „Străjerii pădurilor”, Daniel Bodnar, a ridicat o serie de probleme, în special în ceea ce priveşte transportul auto al masei lemnoase şi comunicarea între activiştii de mediu şi autorităţi, primind răspunsuri pe loc de la reprezentanţii fiecărei instituţii cu atribuţii de control, în funcţie de competenţele legale ale acesteia.

După întâlnire, prefectul Alexandru Moldovan a declarat că a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Asociaţiei „Străjerii pădurilor” pe care o consideră benefică pentru ambele părţi.

„Pe de o parte, activiştii de mediu au primit încă o confirmare a faptului că instituţiile statului sunt deschise oricărui dialog constructiv şi pot prelua iniţiative şi soluţii la problema circulaţiei materialului lemnos, dacă aceste demersuri sunt în limitele legii. Problemele ridicate de dl Daniel Bodnar (insuficienţa echipajelor de patrulare auto în zona de munte a judeţului, lipsa patrulelor mixte în punctele de tranzit spre judeţele limitrofe, pregătirea precară a unor agenţi constatatori, sincopele de comunicare cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii de control) au primit răspunsuri punctuale, bazate pe cifre, statistici şi prevederi legale.

Cele peste 10.000 mc de material lemnos confiscat şi peste 20 autovehicule indisponibilizate pe parcursul anului 2022, precum şi scăderea continuă a cantităţilor de material lemnos tăiate ilegal (de la 13.000 mc în 2011, la circa 2.300 mc în 2022) sunt dovezi clare că instituţiile statului nu sunt pasive faţă de fenomenul infracţional din domeniul silvic, înregistrându-se rezultate bune, recunoscute inclusiv de reprezentanţii asociaţiei” a spus prefectul.

Moldovan a arătat, pe de altă parte, că reprezentanţii instituţiilor de control participanţi la reuniune au avut posibilitatea să-şi prezinte argumentat punctele de vedere şi să reafirme necesitatea continuităţii conlucrării active cu societatea civilă.

„Este adevărat, există sincope de comunicare între reprezentanţii unor instituţii cu atribuţii de control şi activiştii de mediu, aspect ce a condus, din păcate, la crearea unei impresii de pasivitate, de lentoare a instituţiilor statului, astfel că va trebui să lucrăm în vederea remedierii acestui aspect.

Instituţia Prefectului a fost şi rămâne deschisă dialogului constructiv, bazat pe argumente, propuneri şi soluţii în limitele legii, urmând a da curs oricăror solicitări venite din partea societăţii civile” a mai spus prefectul Alexandru Moldovan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: