Schimbare de macaz

Unităţile de învăţământ: orientare prioritară pe finanţările neramabursabile prin proiecte PNRR şi POR

 > În proiectul de buget sunt prinse 34 de miliarde de euro, 25 de milioane de euro fiind rezervate lucrărilor de reparaţii şi celor de investiţii > Este mai comod să vii să ceri bani de la primărie, decât să implementezi un proiect european” punctează primarul Ion Lungu

 Unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiul Suceava se vor axa prioritar pe accesarea finanţărilor nerambursabile disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi prin Programul Operaţional Regional (POR) 2021-2027. Aşa a cerut primarul Ion Lungu în cadrul discuţiilor purtate cu directorii şi contabilii-şefi pe marginea prevederilor la capitolul învăţământ al proiectului bugetului local pe anul 2023.

„Au fost discuţii constructive, dar le-am spus foarte clar că este bine să ne orientăm spre fonduri europene. Atât timp cât există această posibilitate, am tăiat toate investiţiile cerute în domeniul digitalizării, de genul table interactive şi alte echipamente. Pentru acestea avem posibilităţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, există finanţări prin Programul Operaţional Regional, dar nu numai” a pus în vedere edilul-şef, menţionând că acelaşi lucru este valabil şi în cazul proiectelor de creştere a eficienţei energetice a imobilelor cu destinaţie şcolară.

Primarul Sucevei reliefează că, în 2023, prin proiectul de buget, pentru finanţarea învăţământului preuniversitar din municipiu sunt prinse finanţări de 155,921 de milioane de lei, reprezentând aproximativ 34 de miliarde de euro. Din acest total – excluzând salariile, care sunt achitate prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean –, 25 de milioane de euro sunt rezervate lucrărilor de reparaţii şi celor de investiţii.

„Deci, există proiecte prin care se poate obţine finanţare din fonduri europene nerambursabile. Sigur, este mai comod să vii să ceri bani de la Primărie, decât să implementezi un proiect european” a punctat şeful executivului municipal din Areni.

Astfel, în rândul investiţiilor, primarul Ion Lungu evidenţiază pe cele aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru care au fost semnate contracte de finanţare, cum ar fi cele de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială nr. 9, Şcoala Gimnazială nr. 7, Şcoala Gimnazială nr. 3 şi cantina de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”. Prin Programul Operaţional Regional (POR) 2021-2027, sunt pregătite proiecte de reabilitare energetică la Şcoala Gimnazială nr. 5, Şcoala Gimnazială nr. 6, Şcoala Gimnazială nr. 10, proiecte de mansardare la Şcoala Gimnazială nr. 11 şi proiecte de construire de săli de sport la Şcoala Gimnazială nr. 1, Şcoala Gimnazială nr. 4 şi la Şcoala Gimnazială nr. 8. La Colegiul Naţional Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” şi Colegiul Naţional Tehnic „Samuil Isopescu” sunt în derulare proiecte de modernizare a clădirilor, în vederea dezvoltării învăţământului dual. Cu finanţare din bugetul municipiului Suceava vor demara lucrări la Şcoala Gimnazială nr. 10, în pregătire fiind proiectele pentru Grădiniţa cu Program Prelungit din cartierul Obcini şi Grădiniţa cu Program Normal de pe lângă Şcoala Gimnazială nr. 1.

„Avem un buget destul de consistent pentru şcoli şi, tocmai de aceea, am făcut apel la directori să desemneze o persoană care să stea în contact cu specialiştii de la Direcţia de Fonduri Europene, în aşa fel încât să putem coopera. Acum lucrăm la Măsura 15, pe dotare cu mobilier şi materiale didactice, inclusiv cu echipamente digitale. La fel, lucrurile nu merg cum ar trebui, nu toate şcolile au trimis răspuns la solicitările noastre. Le-am spus foarte clar: dacă vor să-i ajutăm, trebuie să ne ajute! Să aducă la timp documentele, atunci când le cerem” a conchis Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: