Senatorul Ioan Stan, de Ziua Bucovinei:

Trebuie să aducem un omagiu înaintaşilor noştri

…dar şi armatei române care, prin biruinţa sa, a permis ca integritatea şi suveranitatea României să cuprindă toate teritoriile locuite de români

Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a transmis, ieri, de Ziua Bucovinei, un mesaj pe care îl prezentăm integral. (N.B.)

După cum bine ştim, timp de 144 de ani, de la 1774 până în 1918, Bucovina s-a aflat sub administraţia Imperiului Habsburgic. În tot acest interval de timp, românii din Ţara de Sus a Moldovei, au continuat să simtă româneşte, să trăiască româneşte şi să viseze româneşte, în ciuda presiunilor pe care autorităţile timpului le făceau asupra lor, pentru a se dezice de trecut şi de propria origine.

În acest sens, putem remarca lupta continuă dusă de intelectualii vremii pentru păstrarea nealterată a identităţii româneşti, luptă dusă pe tărâm cultural ca formă a activităţii de emancipare politico-naţională. Sub acest aspect, aceştia au luptat pentru elaborarea unor creaţii originale româneşti, pentru promovarea învăţământului în limba maternă, elaborarea de manuale şcolare, dicţionare, lucrări lingvistice. În toată această perioadă s-au făcut eforturi pentru dezvoltarea învăţământului românesc modern, iar construirea bisericilor ortodoxe de către boierii români demonstrează formarea, dezvoltarea şi afirmarea unei conştiinţe naţionale româneşti, în pofida tuturor dificultăţilor de la acea vreme. Faptele de mai sus şi altele, pe care poate istoria nu le-a consemnat, dar care sigur au existat, arată că românii şi-au organizat şi afirmat pas cu pas, deceniu după deceniu, generaţie după generaţie dorinţa de eliberare şi unire cu ţara. Şi iată că această perseverenţă a dat roade şi, la 28 noiembrie 1918, Bucovina s-a reîntors la patria mamă.

De aceea, conştienţi fiind de sacrificiul şi munca lor, trebuie să aducem un omagiu înaintaşilor noştri, dar şi armatei române care prin biruinţa sa a permis ca integritatea şi suveranitatea României să cuprindă toate teritoriile locuite de români.

Totodată, trebuie să admitem că, fără susţinerea populară a românilor de pretutindeni, în 1918, doar victoria armatei nu ar fi putut aduce întregirea ţării. Şi nici fără eforturile bărbaţilor de stat ai României reîntregite nu s-ar fi obţinut recunoaşterea internaţională a Marii Uniri. A fost un moment unic, în care solidaritatea poporului nostru a fost mai presus de orice. Iar aceasta este o lecţie care trebuie să rămână în conştiinţa noastră, anume că datoria faţă de ţară trebuie să precumpănească asupra gâlcevilor mărunte, asupra vanităţilor şi intereselor de grup.

Închei această alocuţiune amintind că, prin alipirea Bucovinei, România a câştigat din punct de vedere geografic un teritoriu destul de mare, din punct de vedere demografic, a câştigat de peste 10 ori mai mulţi oameni decât în momentul ocupării, confesional a câştigat un mozaic de religii, din punct de vedere educaţional a câştigat un sistem bine pus la punct, din punct de vedere economic, a câştigat o economie prosperă, etc. Dar nu acestea sunt cele mai mari victorii ale Unirii Bucovinei cu Ţara! Cea mai mare victorie o reprezintă bucuria strămoşilor noştri, care în seara zilei de 28 Noiembrie 1918 , au putut să le spună celor dragi că în sfârşit, după 144 de ani, se odihnesc şi ei… acasă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: