Municipiul Suceava

Bustul generalului Iacob Zadik de pe Aleea Unioniştilor va fi dezvelit luni, de Ziua Bucovinei

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat, joi, că luni, de Ziua Bucovinei, la ora 10:00 va fi dezvelit bustul generalului Iacob Zadik de pe Aleea Unioniştilor de lângă Palatul Administrativ.

Potrivit primarului, Iancu Flondor şi Iacob Zadik au avut un rol determinant în înfăptuirea unirii Bucovinei cu România la data de 28 noiembrie 1918.

Edilul-şef a arătat că trupele conduse de generalul Iacob Zadik au plecat din Burdujeni, în data de 8 noiembrie 1918, au ocupat localităţile Suceava şi Iţcani, au plecat la Siret în 9 noiembrie 1918, iar la 11 noiembrie 1918 au intrat în Cernăuţi, unde „au stabilit ordinea şi au preluat puterea”.

Ulterior, la 28 noiembrie 1918, este convocat Congresul General al Bucovinei care votează unirea Bucovinei cu România.

„Este de datoria noastră să cinstim aşa cum se cuvine personalităţile care au realizat acte măreţe în procesul de unire al tuturor românilor într-un singur stat, lucru care s-a desăvârşit la 1 Decembrie 1918” a declarat Ion Lungu.

Primarul a mai spus că, tot de Ziua Bucovinei, se va inaugura, de la ora 11:00, „Turnul Unirii” de la Biserica Naşterea Maicii Domnului din Suceava, care este dedicat Centenarului Unirii, dar care anterior nu a putut fi inaugurat „aşa cum se cuvine” din cauza pandemiei.

Lungu a menţionat că Primăria Municipiului Suceava este unul din principalii finanţatori în realizarea acestui edificiu deosebit şi că municipalitatea suceveană a suportat inclusiv costurile pentru realizarea medaliei aniversare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: