Guvernatorul regiunii Cernăuţi au aniversat 104 ani de la unirea „părţii ucrainene a Bucovinei” cu statul ucrainean de vest şi unirea cu Ucraina Mare

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Ruslan Zaparanyuk, şeful Consiliului Regional Cernăuţi, Oleksiy Boyko, şi primarul din Cernăuţi, Roman Klichuk, au depus, joi, flori la monumentul comemorativ al participanţilor la Adunarea Populară a Bucovinei din 3 noiembrie 1918 când, potrivit lor, circa 10.000 de persoane au decis unirea cu Ucraina.

„Bucovina este Ucraina!”

„Bucovina este Ucraina!” arată Zaparanyuk pe canalul său Telegram într-o postare privind aniversarea a 104 ani de la Adunarea Populară a Bucovinei.

El precizează că, atunci, la 3 noiembrie 1918, peste 10.000 de locuitori ai Bucovinei – locuitori ai oraşului Cernăuţi, ai altor oraşe şi sate din regiune – s-au adunat la o şedinţă publică şi au anunţat unirea părţii ucrainene a Bucovinei cu statul ucrainean de vest şi unirea cu Ucraina Mare.

„Locuitorii Bucovinei şi-au exprimat dorinţa comună de a trăi împreună cu întreaga familie ucraineană mare şi indivizibilă într-un singur stat” adaugă guvernatorul regiunii Cernăuţi.

„Decizia Adunării Populare Bucovinei a dezvăluit Europei la acea vreme un act juridic important de autodeterminare naţional-statală a ucrainenilor din nordul Bucovinei. Astfel de lecţii istorice sunt un răspuns convingător pentru cei care încearcă în prezent să examineze unitatea poporului ucrainean. Vreau să-mi exprim convingerea că niciun duşman nu va reuşi să zdruncine această unitate. Cum să nu ne exprimăm dorinţa de a fi stăpâni în propria noastră casă, în propria noastră ţară şi de a ne alege singur drumul?” a menţionat Zaparanyuk.

La eveniment au participat şi prim-adjunctul şefului Administraţiei regionale Cernăuţi, Alyona Atamanyuk, dar şi primul adjunct al şefului Consiliului Regional Cernăuţi, Mykola Huytor.

„Când inamicul invadează teritoriile noastre, încearcă să împartă Ucraina – exemple de unanimitate şi patriotism, încurajarea pentru soarta ţării sunt extrem de importante pentru noi. Pentru că aceasta este sursa noastră de forţă şi stabilitate. Mulţumiri Bucovinei, care astăzi distruge inamicul pe front, aducând victoria noastră mai aproape. Onoare şi glorie celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea ucrainenilor” a spus Ruslan Zaparanyuk. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Ion I. Ion says:

  In primul rând,veți ști dvs.,diferite ediții de Iwani,care de care mai cotropitori, că nu exista în 1918 nici un stat european numit Ukraina cu care să se fi „unit” o entitate numită Bucovina,după gusturile lor,acum pomenită ca fiind doar o jumătate,vezi bine,ceea ce face parte dintr-o mitologie a iredentismului rutean, nici măcar disimulată…
  Delegații celorlalte nații care aveau speranțe de la Tratatele de pace de la Paris de după primul război mondial,cei care aveau în spatele lor națiuni,state,popoare care erau în drept să ceară moșteniri de la defunctul imperiu austro-ungar râdeau de „delegații” ruteano-ukraineni că nu reprezintau nimic,in afară de camerele de hotel in care dormeau pe iluzii…
  Nu se înțelege,deci,ce serbează sau comemorează guvernatorul de la Cernăuți,care unire,cu cine,că și atunci și după aceea ei trăgeau nădejede la tot teritoriul răpit din trupul Moldovei sleite de ocupația turcească,donat de către Rusia austriecilor,ca să ceva,un drum, o uliță spre ceva ce aveau și li se părea ca este mai greu accesibilă,dinspre Galizien… Bucata de moșie strămoșească de care avem a ne lamenta,noi,cei pe fâneața cărora se lăfăie acum neamurile lu’ Iwan cel Nesimțit,bucata noastră de rai pe care alți nesimțiți români din ziua de azi se simt datori să le-o doneze din nou,nu avea un nume scornit atunci,austriecii îi spuneau „Moldova austriacă,sau așa-zisa Bukowina…” fără să-și facă probleme,au alipit-o ca pe-un bun furat ce era,de mai sus-zisa Galizien,spre cele necesare… După recensăminte de care s-au prevalat și ei,austriecii,binecunoscute azi,bucata aceea avea o populație de 72.000 locuitori din care numai 3000 erau de o oarecare ascendență slavă,banuită – huțani,russini (ruteni),boiko…
  Abia în 1940,neamurile petrecăreților de acum au luat jumătate din Bucovina, anume partea de nord,ticsită cu de-ai lor in urma unui exod masiv produs mai ales după ce Bucovina devenise „Dukat”…Au luat-o tâlhărește,imbârligându-se cu Stalin și poporul rus,cu care se bat ei acuma,deci in baza unui principiu etnic,contestat astăzi, când e vorba despre cimotiile lor rusești,că,vezi doamne,ei erau mai prolifici,umpluseră partea de nord-est a Bucovinei ,mai ales…
  Iaca cât de deștepți erau ei în ultimatuile din iunie 1940,uite cum se ia de la vecini o bucată de pământ de cam 10.500 km.patrați ,poftim:
  „…Guvernul sovietic consideră că chestiunea întoarcerii Basarabiei este legată în mod organic de chestiunea transmiterii către URSS a acelei părți a Bucovinei a cărei populație este legată în marea sa majoritate de Ucraina sovietică prin comunitatea sorții istorice cât și prin comunitatea de limbă și compoziție națională. Un astfel de act ar fi cu atât mai just cu cât transmiterea părții de nord a Bucovinei către URSS ar putea reprezenta, este drept că numai într-o măsură neînsemnată, un mijloc de despăgubire a acelei mari pierderi care a fost pricinuită URSS-ului și populației Basarabiei prin dominația de 22 de ani a României în Basarabia…”
  Dar,atenție:
  „În anul 1918 România folosindu-se de slăbiciunea militară a Rusiei a desfăcut de la Uniunea Sovietică (Rusia) o parte din teritoriul ei, Basarabia, călcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica sovietică ucraineană…”

  Deci,bucata de Bucovina pe care o călăresc dumnealor și acuma deoarece exista „o comunitate de limbă și compozițiune națională” (principiul etnic de care si-au amintit,brusc frații lor ruși…) dar și cu titlu de despăgubire,de ciubuc,am spune,de dobândă… Așa zisa Ucraina sovietică era creația Rusiei Sovietice,un avorton ,un deșeu al păcii de la Brest-Litovsk,o re-organizare a guberniilor rusești,care a fost bună atâta timp cât le-a procurat lor teritorii luate cu japca de la vecini…
  Astăzi România,parte a unor organizații și structuri europene civilizate,membru al NATO,respectă tratate și reguli care obligă la un comportament umanitar complet diferit de cel pe care ni l-au rezervat ei,îmbârligați cu frații lor ruși… Cei care sunt și nu se pretind,doar,bucovineni știu cum au plecat românii în toiul nopții,cum au fugit cu ce aveau pe ei,cum au beneficiat de pietre și de lovituri de bâtă din partea miorlăiților de azi,adică a părinților lor,cei care dădeau pe-afară de civilizație și cultură europeană…Cei care nu au putut fugi au umplut Siberia,in casele lor s-au instalat ocupanții,pe pământurile lor au puit urmașii lui Hmielnicki…
  Trebuie să facem ca ei?
  Nicidecum,insă nici să pupăm mâna cotropitorului,prefăcându-ne a nu ști calvarul suferit de frații noștri din nord,nici să nu ne facem că nu vedem unde bat ei și în ziua de astăzi,când se ceartă de la pradă cu bratia Iwan de la Moskva…
  Statul român respectă,așa cum este normal în lumea civilizată,reguli,norme de conduită inscrise în legi internaționale,in tratate… Insă orice cetățean al României și in special cei care au fost și sunt afectați de raptul teritorial din 1940,au obligația să nu uite și să nu înghită propaganda unor tâlhari deghizați… Câteva întrebări,retorice,desigur:
  1. Unde vă sunt ctitoriile voastre,care vă sunt actele de proprietate cu care veți fi venit in coburii șeilor? Biserici,manastiri,așezăminte,ați construit ceva,vreodată,sau le-ați luat de-a gata pe ale noastre?
  2. Am așteptat cu interes… Unde este vestirea Marelui Gornist al județului,o luare de atitudine,o ceva de bun-simț care să justifice crucioaiele mari pe care le face de 28 noiembrie,sub aripile Știmei din centru,increțirea frunții a martir de Bucovina?
  3. Pentru voi (adică pentru cel ce se crede prim-secretar al unui ipotetic județ Bucovina+asoc.) a fi bucovinean inseamnă doar să primești malănci cu voie de la oblast,de la Cernivți,să urli și să strigi versuri inepte,să te afișezi cu aspecte de hop-țup-țup ,de sămănătorism desuet și pașunism de venetic?
  In școli ar trebui să se învețe textele ultimatumurilor sovieticce,in fapt,expresia punerii in posesie de către URSS a zisei Ucraine sovietice cu produsul culturii lor de invadatorii,de cotropitori,care au a plăti acum prețul josniciei lor ,ca să se dovedească că există o justiție imanentă,dincolo și mai presus de precaritatea voastră statală!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: