Circulaţia rutieră pe DN 17 B între Crucea şi Broşteni rămâne în continuare închisă, deşi prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a solicitat DRDP Iaşi să găsească soluţia tehnică pentru ca aceasta să se realizeze pe un fir până la punerea versantului în siguranţă. DRDP Iaşi nu a putut furniza asigurări pentru ca circulaţia să se desfăşoare fără riscuri.
Prefectul de Suceava a convocat, sâmbătă, o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) dedicată soluţionării problemei traficului restricţionat pe drumul naţional DN17B între km 400+100 şi km 400+150.
„Întrucât DRDP Iaşi nu a clarificat, în calitate de administrator al drumului, aspectele tehnice care i-au fost solicitate, serviciul poliţiei rutiere din cadrul IPJ Suceava a emis un punct de vedere negativ. DRDP Iaşi nu a putut prezenta garanţii referitoare la stabilitatea versantului, existând riscul iminent de producere a unor alunecări de teren care pun în pericol circulaţia pe drumul public. Mai mult decât atât, legislaţia în vigoare nu prevede situaţii de excepţie în sensul deschiderii circulaţiei rutiere pe anumite intervale orare, pentru anumite categorii de autovehicule sau pentru anumite manifestaţii” se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava.
Totodată, se arată că, în aceste condiţii, a fost adoptată hotărârea CJSU nr. 42 din 3.09.2022 pentru dispunerea măsurilor privind alunecarea de teren de pe raza oraşului Broşteni şi blocarea cu material pietros a DN 17 B, tronsonul km 44+100 – 44+150, hotărâre având următoarele prevederi:
Art. 1 DRDP Iaşi în calitate de administrator al drumului va depune, în regim de urgenţă, toate diligenţele pentru redeschiderea traficului rutier în condiţii de siguranţă şi asigurare a frontului de lucru pe perioada de execuţie a lucrărilor şi va demara imediat lucrările prevăzute în raportul de expertiză nr. 12420 din data de 2.09.2022 a SC ProexRom SRL Iaşi, identice cu soluţiile tehnice pentru punerea în siguranţă a obiectivului de pe DN 17B indicate în expertiza tehnică nr. 11653/04.12.2021, respectiv: > degajarea deluviului de pantă, a materialului lemnos, a fragmentelor şi blocurilor de rocă alterată prăbuşite pe suprafaţa carosabilului în urma fenomenelor de alunecare de teren; > realizarea lucrărilor de perforare-împuşcare pentru derocarea rocilor; > refacerea barierelor dinamice; > monitorizarea vizuală a zonei; > realizarea imediată a structurii de tip polată şi a zidului de sprijin din beton armat.
Art. 2. Solicitarea către Ministerul Transportului şi Infrastructurii şi CNAIR de dispunere, în regim de urgenţă, a demersurilor procedurale şi legale pentru demararea de către DRDP Iaşi a lucrărilor necesare pentru restabilirea siguranţei traficului pe drumul naţional DN 17B, între km 44+100 – 44+150, inclusiv de a furniza CJSU Suceava informaţiile solicitate.
Cel puţin pentru alte câteva zile, circulaţia rămâne restricţionată
Prefectul Alexandru Moldovan şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care acţionează DRDP Iaşi în acest caz.
„A trecut mai mult de o săptămână de când circulaţia pe DN 17B este restricţionată între localităţile Crucea şi Broşteni şi, cel puţin pentru câteva zile, va rămâne la fel” a arătat prefectul.
El a subliniat că viaţa multora dintre locuitorii celor două localităţi a devenit şi mai complicată: nu se pot deplasa la serviciu sau la şcoală decât ocolind zeci de kilometri, iar pentru agenţii economici care deţin afaceri în zonă apar costuri suplimentare care pun presiune şi mai mare pe angajator.
„Toată conducerea Instituţiei Prefectului s-a implicat din primele momente în soluţionarea problemei. Atât eu, cât şi subprefecţii Cristian Şologon şi Florin Sinescu ne-am deplasat la faţa locului, am participat la şedinţe, la analize, am făcut demersuri la toţi factorii care ar fi putut contribui la soluţionarea problemei. Dar nici prefectul, nici Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă nu au competenţa, legal vorbind, în ceea ce priveşte închiderea sau deschiderea circulaţiei pe un drum public în lipsa unei propuneri scrise a administratorului drumului şi fără avizul Serviciului poliţiei rutiere” a explicat prefectul.
Moldovan a mai declarat că a transmis multiple solicitări către DRDP Iaşi, dar că nu a primit nici măcar un răspuns scris, asumat, din partea acestei structuri.
„Îmi vine greu să înţeleg această abordare în ceea ce priveşte comunicarea între instituţii. În acelaşi timp, nu pot să accept ca o problemă atât de importantă, care afectează direct viaţa de zi cu zi a sute de oameni, să fie tratată în acest mod de o structură care e plătită din bani publici. Prin inactivitate, prin lipsa de asumare, prin necunoaşterea legislaţiei chiar, administratorul drumului nu a creat condiţiile pentru redeschiderea rapidă a circulaţiei, chiar şi parţial, pe un singur fir” a menţionat prefectul.
El a adăugat că a solicitat, din nou, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, sprijin în identificarea cât mai grabnic a unei soluţii de deblocare, şi este convins că îl va primi.
„În ceea ce-i priveşte pe cetăţeni, fac apel la înţelegerea situaţiei şi îi asigur că această problemă este prioritatea noastră numărul unu în aceste zile. Vom continua demersurile pe toate planurile, cei care aveau datoria să reacţioneze din primele zile va trebui până la urmă să colaboreze onest cu autorităţile judeţene şi locale” a concluzionat prefectul.
Precizăm că CJSU Suceava a fost convocat, vineri seara, în regim de urgenţă pentru a discuta situaţia privind circulaţia de pe DN 17 B afectat de alunecări de teren între Crucea şi Broşteni.
Prefectul Alexandru Moldovan a solicitat repetat DRDP Iaşi să intervină operativ, în regim de urgenţă, în vederea efectuării lucrărilor necesare pentru restabilirea siguranţei traficului pe drumul naţional DN 17B între km 400+100 şi km 400+150.
Astfel, luând în considerare faptul că legătura între localităţile Crucea şi Broşteni se desfăşoară pe rute ocolitoare de peste 100 km, motivat de faptul că intervenţiile medicale şi cele de protecţie civilă sunt considerabil afectate de închiderea acestui tronson de drum naţional, ţinând cont de caracterul de urgenţă şi impactul deosebit asupra vieţii socio-economice a zonei, inclusiv din perspectiva începerii anului şcolar, prefectul judeţului a convocat vineri seara, la ora 19:00, o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la care au participat subprefectul Cristian Şologon, inspectorii şefi ai inspectoratelor de poliţie, situaţii de urgenţă şi jandarmi, reprezentanţi ai SGA Suceava şi SDN Câmpulung Moldovenesc prin videoconferinţă.
Vineri seara se ivise un fir de speranţă…
În cadrul şedinţei s-a prezentat cronologia evenimentelor, acţiunilor şi demersurilor întreprinse până atunci. Directorul general al DRDP Iaşi Ovidiu Laicu, într-o intervenţie telefonică, a făcut o propunere tehnică de deschidere pe un singur fir de circulaţie, în anumite condiţii tehnice clar stabilite şi restrictive, a traficului între cele două localităţi.
Întrucât raportul tehnic al specialiştilor DRDP Iaşi a fost comunicat în timpul şedinţei, a fost solicitată clarificarea unor aspecte de ordin tehnic către DRDP Iaşi şi IPJ Suceava, o decizie urmând a fi adoptată pe baza avizului serviciului poliţiei rutiere din cadrul IPJ Suceava şi a clarificărilor tehnice absolut obligatorii ale DRDP Iaşi, în calitate de administrator al drumului.
Prefectul Alexandru Moldovan a declarat că toţi factorii decizionali de la nivelul judeţului implicaţi în soluţionarea acestei probleme au înţeles pe deplin efectele negative, disconfortul, consecinţele economice ce apasă asupra multora dintre locuitorii celor două localităţi, Broşteni şi Crucea.
„În acelaşi timp, orice decizie am adopta, aceasta trebuie să fie fundamentată legal şi trebuie să aibă ca prim obiectiv siguranţa oamenilor: atât a muncitorilor care vor interveni pe porţiunea de drum afectată, cât şi a participanţilor la trafic. Vă asigur că facem toate eforturile pentru a soluţiona această problemă în timpul cel mai scurt posibil şi în deplină respectare a prevederilor legale” a spus prefectul Alexandru Moldovan. (N.B.)
Comentarii