Intervenţie chirurgicală în premieră pentru judeţ

> La Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a efectuat excizia unui carcinom scuamocelular de buză şi a ganglionilor santinelă din regiunea submandibulară

La Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a fost efectuată, săptămâna trecută, o intervenţie chirurgicală în premieră pentru judeţ, care a constat în excizia unui carcinom scuamocelular de buza şi a ganglionilor santinelă din regiunea submandibulară, a anunţat ieri purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, dr. Dan Teodorovici.

Potrivit medicului, pacientul, un bărbat de 53 de ani, a dezvoltat o formaţiune tumorală agresivă la nivelul buzei inferioare, care a fost în prima fază excizată în urmă cu o lună.

Aflăm că în cadrul Laboratorului de anatomie patologică, dr. Adelina Şerban, sub coordonarea dr. Andreia Botezan, a examinat formaţiunea şi a identificat un carcinom scuamos binediferenţiat. Probabilitatea de a trimite metastaze pe cale limfatica fiind ridicată la un carcinom atât de agresiv, s-a decis, de comun acord cu pacientul şi în conformitate cu recomandările oncologice internaţionale, efectuarea unei intervenţii suplimentare: excizia ganglionilor santinelă, a precizat dr. Teodorovici.

Medicul a explicat că ganglionii santinelă reprezintă primii ganglioni în care se drenează limfa provenită din zona corpului unde se află formaţiunea tumorală, iar prin identificarea lor se stabileşte dacă formaţiunea tumorală s-a extins la sistemul limfatic.

De asemenea, se evită realizarea unei intervenţii mai agresive, mai de durată şi mai dificil de suportat de pacient, care ar consta în îndepărtarea unui număr cât mai mare de ganglioni limfatici regionali, pentru a identifica eventuale metastaze şi că, practic, se caută câţiva ganglioni-cheie; iar dacă aceştia nu sunt afectaţi nu mai trebuie excizaţi ceilalţi ganglioni.

„Identificarea ganglionilor-santinelă se poate efectua folosind injectarea de coloranţi sau printr-o metodă mai precisă, de ultimă generaţie, care utilizează injectarea unui izotop radioactiv inofensiv pentru pacient, care însă poate fi urmărit intraoperator cu ajutorul unui detector portabil de radiaţii gamma, «Gamma probe». În acest caz a fost utilizată metoda de ultimă generaţie, cu participarea colectivului Laboratorului de medicină nucleară din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, coordonat de dr. Mihai Guţu, medic primar medicină nucleară şi specialist în radiologie şi imagistică medicală, şef de lucrări la UMF Iaşi, cu experienţă de câţiva ani la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, cât şi la un spital din Franţa, cu avizul dr. Adrian Tătăranu, şeful Secţiei radiologie şi imagistică medicală. Identificarea ganglionului-santinelă cu ajutorul radioizotopilor este utilă şi în tratamentul altor cancere agresive precum cele de sân, piele” a menţionat dr. Teodorovici.

Anterior, pentru o aşa intervenţie, pacientul trebuia să meargă la Bucureşti, Cluj sau Iaşi

Până acum, pentru a beneficia de această intervenţie, era necesar că pacientul să se deplaseze la unul dintre institutele oncologice din Bucureşti, Iaşi sau Cluj.

Dr. Dan Teodorovici a menţionat că este esenţială şi colaborarea dintre Secţia de chirurgie plastică şi Secţia de Oncologie formată din dr. Dana Semen, dr. Adeline Tintila, dr. Anca Ababneh-Dumitrovici, dr. Silvia Ginghină, dr. Doina Ganea, precizând că echipa operatorie pentru intervenţia de zilele trecute a fost formată din dr. Mircea-Dinu Bordiniuc, medic chirurgie plastică, dr. Alina Buciu şi dr. Dănuţ Barbunc, medici anestezişti, asistente de bloc operator fiind Simona Ciobica şi Loredana Pădureţ.

„Cu susţinerea Consiliului Judeţean şi a conducerii spitalului, laboratorul a fost dotat cu două astfel de dispozitive ”Gamma probe», ceea ce face posibilă realizarea acestei tehnici de identificare şi evaluare a ganglionilor santinelă şi la Suceava. De asemenea, laboratorul deţine şi un dispozitiv hibrid SPECT/CT, în acest moment fiind singurul laborator din Moldova unde această tehnică se poate realiza 3D cu localizare anatomică foarte precisă” a mai declarat dr. Dan Teodorovici. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: