Parcul central din Humor, propus pentru a fi defrişat şi înlocuit cu o zonă pe care să fie realizată „Bucovina în miniatură”

Nicolae Dărămuş

 > Nicolae Dărămuş: Un kitsch desăvârşit!

 Numeroşi locuitori din Gura Humorului semnează petiţii pentru oprirea unui proiect iniţiat de primarul oraşului, Marius Ursaciuc, care vizează defrişarea parcului central şi amenajarea unei zone care să prezinte „Bucovina în miniatură”.

Scriitor pronatură şi activist de mediu, medicul humorean Nicolae Dărămuş, a explicat pentru News Bucovina că proiectul iniţiat de autorităţile locale presupune o defrişare totală a parcului, pe motiv că arborii bătrâni sunt periculoşi.

El a spus că în parc sunt câţiva nuci, câţiva frasini, câţiva tei ce trebuie păstraţi din argumente strict ecologice.

Nicolae Dărămuş a arătat că proiectul propus prevede „o defrişare totală, o excavaţie mare, circulară, cu o denivelare de patru metri sub nivelul solului care ar urma să fie betonată”. Această groapă circulară ar urma să beneficieze de un cordon de apă cu o „fermecătoare insulă înierbată” pe care arhitectul, la ideea primarului Marius Ursaciuc, urmează să realizeze „Bucovina în miniatură”.

„Un kitsch desăvârşit, cu machete de mănăstiri” a adăugat Dărămuş.

Totodată, el a precizat că arhitectul care se ocupă de proiect spunea că nu se ştie câte astfel de machete ar urma să fie amplasate şi că numărul lor este în funcţie de câte încap.

Mai mult, în jur, la nivelul solului, cât mai rămâne în jurul acestei excavaţii, ar urma să fie plantaţi arbori pitici, astfel încât, potrivit arhitectului, cele trei obiective importante, respectiv primăria, hotelul şi biserica să se vadă din toate părţile.

„Au uitat un obiect important – spitalul şi un alt obiect important – locuitorii din Gura Humorului”, a precizat Dărămuş.

Nicolae Dărămuş a menţionat că se opune unui astfel de proiect din raţiuni practice, fiind pus şi frumosul la mijloc.

El a arătat că sunt elemente de ordin ambiental-ecologic care susţin menţinerea actualului parc central.

Nicolae Dărămuş a subliniat că în orice oraş din lumea civilizată centrul vechi este păstrat. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: