Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică se desfăşoară la Suceava

Etapa naţională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Societatea Ştiinţifică „Cygnus”, în perioada 29 iunie – 3 iulie a.c. Manifestarea, găzduită de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), îşi propune să promoveze excelenţa în domeniul interdisciplinar al astronomiei şi astrofizicii şi să pregătească viitori cercetători ai tainelor universului.

Deşi astronomia şi astrofizica nu fac parte dintre disciplinele obligatorii ale curriculumului şcolar de gimnaziu sau de liceu din România, există numeroase cercuri şi ateliere organizate în instituţiile de învăţământ din întreaga ţară, în care elevii pot face performanţă sub coordonarea unor profesori de valoare. Performanţa elevilor români este validată anual de medaliile obţinute la olimpiadele internaţionale, România clasându-se constant printre ţările cu cele mai bune rezultate internaţionale în acest domeniu.

La olimpiada din acest an participă 118 de elevi, din 22 de judeţe şi din municipiul Bucureşti, selectaţi prin etape judeţene ale competiţiei, împărţiţi pe două categorii de vârstă, juniori (gimnaziu) şi seniori (liceu). Elevii şi profesorii însoţitori vor beneficia de masă şi cazare în campusul USV şi cel al Liceului cu Program Sportiv din Suceava. Probele de concurs au fost programate joi şi vineri, în amfiteatrele Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor şi ale Facultăţii de Inginerie Mecanică, Autovehicule şi Robotică ale USV.

Pe durata evenimentului, activităţile de concurs şi jurizare a lucrărilor vor alterna cu activităţi de informare şi formare în domeniul astronomiei şi astrofozicii, precum şi cu programe culturale şi turistice în judeţ, organizate cu sprijinul unor sponsori.

Festivitatea de premiere a Olimpiadei va avea loc în data de 2 iulie, începând cu ora 18:00, în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al USV, premiile oferite de Ministerul Educaţiei Naţionale fiind suplimentate de medalii, diplome şi premii oferite de organizatorii locali, Societatea Română de Fizică şi compania Endava.

Comisia centrală a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică este formată din 30 de profesori specialişti în domeniu, proveniţi din 28 de instituţii din România, fiind coordonată de lector univ. dr. Camelia Pîrghie.

Echipa de organizare a Olimpiadei este coordonată de prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector al USV, prof. dr. Petru Crăciun, inspector şcolar adjunct din cadrul IŞJ Suceava şi coordonator al lotului olimpic al României, prof. Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice „Cygnus”, şi prof. univ. dr. Dan Milici, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

Lotul olimpic – care va fi selectat în cadrul acestei olimpiade – se va reuni la USV începând de luni, 4 iulie, în vederea pregătirii pentru participarea la Olimpiadele Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI