Suceava

Rugăciune pentru sucevenii care au trecut la Domnul în urma infectării cu SARS-CoV-2

Sâmbătă, 25 iunie, la Biserica Sfântul Gheorghe Mirăuţi din municipiul Suceava au fost pomeniţi cei trecuţi la Domnul în urma infectării cu SARS-CoV-2. Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit un parastas şi i-a pomenit pe cei care au trecut la cele veşnice de la începutul pandemiei de COVID-19 în Suceava.

Alături de slujitorii bisericii parohiale – părintele paroh Florin Hostiuc şi părintele Gheorghe Hostiuc – la evenimentul desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, au mai fost prezenţi părintele arhimandrit Serafim Grigoraş, stareţ al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, părintele arhimandrit Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale, părintele Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, şi părintele Minu Mititelu, protoiereu al Protopopiatului Suceava II. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhidiaconul Ilie Leonte.

La sfârşitul slujbei, PS Damaschin a rostit un cuvânt de mângâiere pentru cei care au pierdut părinţi, fraţi, copii, prieteni, apropiaţi.

„Au fost peste 500 de nume cunoscute pe care noi le-am pomenit astăzi şi ţinem să îl felicităm pe domnul primar pentru această iniţiativă pe care Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a binecuvântat-o dintru început cu toată deschiderea. Iată, am venit însoţit de părintele stareţ de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou şi de părintele mare ecleziarh, de părinţii protopopi, de o parte din Grupul Psaltic «Dimitrie Suceveanu» al Catedralei Arhiepiscopale şi împreună cu părinţii slujitori de aici, de la biserica din Mirăuţi, am împlinit această datorie de suflet pentru cei trecuţi la Domnul în aceşti doi ani, dar şi o datorie faţă de dumneavoastră şi de toţi ceilalţi, familiile care aţi rămas cu durerea aceasta, o durere îndoită, pentru că a fost o moarte deosebită şi, aşa cum ştim cu toţii, o înmormântare în condiţii care nu ne-au odihnit pe niciunul dintre noi.”

Între cele 503 victime pomenite s-au aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen, vrednic Păstor al Bucovinei pentru aproape trei decenii, şi protos. David Oprea, coordonator al Cabinetului Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic şi slujitor al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

La slujba Parastasului au fost prezente şi familiile îndoliate ale celor trecuţi la Domnul, dar şi primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, iniţiator al evenimentului.

„În calitatea mea de primar, am această obligaţie de a fi alături de cetăţenii noştri la bine şi la rău. Am suferit mult în ultimii doi ani de zile când persoane dragi au dispărut din oraşul nostru. Au dispărut în condiţii dramatice, au murit în condiţii dramatice, fără lumânare la cap, fără să aibă familia alături, au fost îngropaţi în condiţii dramatice, fără a exista posibilitatea să vină cei dragi să-şi ia Rămas bun de la ei. A fost o perioadă foarte grea şi de aceea am luat această iniţiativă, să pomenim astăzi pe cei care au murit de COVID în perioada martie 2020 până în iunie 2022. În fiecare an pe 25 iunie vom comemora persoanele ucise de pandemia de COVID-19” a spus Ion Lungu.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI