Momente de bucurie duhovnicească la hramul Bisericii Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinţilor” Părhăuţi, la cinci secole de la sfinţire

Una dintre cele mai reprezentative ctitorii boiereşti din prima jumătate a secolului al XVI-lea, Biserica Mănăstirii Părhăuţi, recent înfiinţată, aniversează în aceste zile 500 de ani de la târnosire. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a organizat o serie de evenimente liturgice, Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinţilor încununând momentul de sărbătoare cu liturghia arhierească.

La hramul Mănăstirii Părhăuţi, în mijlocul credincioşilor s-au aflat trei ierarhi ai Sinodului Mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcop al Huşilor, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Cu ocazia împlinirii a cinci veacuri de la sfinţirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor”, mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae a fost adusă pentru a binecuvânta credincioşii pe perioada hramului. Odorul de mare preţ a poposit pentru două zile din tezaurul Parohiei „Sfântul Gheorghe” Nou din Bucureşti, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

Credincioşii prezenţi, veniţi de aproape şi de departe, monahii şi monahiile din mănăstirile bucovinene au avut bucuria de a se închina cu evlavie şi la un fragment din moaştele Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, odor al Mănăstirii Părhăuţi.

Alături de un sobor de preoţi şi diaconi, ierarhii au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în curtea aşezământului monahal. Din soborul slujitor au făcut parte şi arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, pr. dr. Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii bucureştene „Sfântul Gheorghe” Nou.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava. La eveniment au luat parte şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, între care îi amintim pe domnul Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, domnul Alexandru Moldovan, prefectul judeţului Suceava, domnul Florin Sinescu, subprefect, domnul Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, şi domnul Mugurel Bocancea, primarul comunei Todireşti.

Fiu al satului, domnul dr. Alexandru Prelipcean, asistent universitar al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, a rostit un cuvânt de învăţătură dedicat momentului aniversar, evocând, în sinteză, cele mai importante evenimente din istoria locaşului de cult şi a ctitorului său, logofătul Gavriil Trotuşan. Totodată, a fost amintit faptul că fila de istorie scrisă în această zi, la 500 de ani de la sfinţirea bisericii comunităţii din Părhăuţi, rămâne una dintre cele mai luminoase pagini scrise în această parte a Bucovinei.

„Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, s-a început o revigorare a vieţii duhovniceşti în această eparhie; în luna ianuarie s-a decis înfiinţarea Mănăstirii Duminica Tuturor Sfinţilor, cu o obşte de călugări, iar în data de 1 martie a avut loc prima Liturghie. Primul eveniment marcant din această nou-înfiinţată mănăstire este data de 17 aprilie, când Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a participat la Sfânta Liturghie în cadrul căreia l-a instalat pe protosinghelul Siluan Bouleanu ca stareţ al Mănăstirii Părhăuţi. Fiecare dintre dumneavoastră, prezenţi astăzi aici, nu faceţi altceva decât să scrieţi o nouă filă de istorie pentru comunitatea de aici şi pentru Mănăstirea atât de primitoare care vă primeşte de dimineaţă până seara, cu timp şi fără timp, pentru a vă oferi ceea ce au mai bun şi anume rugăciunile pe care le înalţă către Dumnezeu.”

La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Ignatie le-a vorbit celor prezenţi despre felul în care a luat naştere sărbătoarea închinată Tuturor Sfinţilor, a celor care şi-au dăruit viaţa Mântuitorului Iisus Hristos. Nu în ultimul rând, ierarhul a lansat un îndemn la urmarea exemplului celor care au dus o viaţă bineplăcută lui Dumnezeu, fiecare dintre noi având ocazia să primească darul sfinţeniei de la Preamilostivul Dumnezeu.

„Duminica de astăzi este dedicată Tuturor Sfinţilor Bisericii noastre, a celor care s-au străduit, s-au nevoit să transforme trupurile lor în nişte vase primitoare ale Duhului Sfânt. Prin urmare, Biserica în această duminică ne invită să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă sfinţenia sau a fi sfânt. (…) Când vorbim despre sfinţenie sau despre un om sfânt, avem impresia că este vorba de un ideal intangibil, pe care nu-l putem atinge. (…) În vechime, cei care îşi asumau martirajul, dăruirea plenară a vieţilor lui Hristos, inclusiv până la moarte, aveau grijă cei care îi martirizau să dispară toate urmele acestor mărturisitori, le erau arse oasele, trupurile, pentru că nu cumva creştinii să-i cinstească, să le dăruiască închinarea cuvenită sfinţilor, moaştelor, care sunt expresia plenară a Duhului Sfânt, a prezenţei Duhului Sfânt în viaţa în viaţa omului. Şi atunci Sfântul Ioan Gură de Aur s-a gândit să instituie o sărbătoare dedicată tuturor martirilor, celor care şi-au asumat să îşi dea viaţa pentru Hristos într-un context ostil, nefavorabil pentru ei şi acest lucru înseamnă mărturisirea să ai curajul să vorbeşti despre Hristos. Curajul acesta, care este o expresie a dragostei tale faţă de El, să vorbeşti tocmai atunci când totul în jurul tău îţi este defavorabil. (…) Prima referinţă legată de această Duminică a Tuturor Sfinţilor este o omilie a Sfântului Ioan Gură de Aur, cel care s-a gândit să fie o sărbătoare dedicată tuturor martirilor ale căror urme nu mai sunt rămăşiţe ale trupurilor lor, pe care nu le mai poate citi nimeni în secolul al IX-lea.”

Au mai luat cuvântul reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene: domnul Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, şi domnul Mugurel Bocancea, primarul comunei Todireşti, care i-a înmânat o distincţie, ca dovadă a mulţumirii şi aprecierii pentru revigorarea vieţii religioase în zonă, părintelui stareţ, protos. Siluan Bouleanu.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit binefăcătorilor şi susţinătorilor lucrării Bisericii cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” distincţii de vrednicie, semn al preţuirii şi recunoştinţei pentru meritele deosebite în promovarea şi susţinerea valorilor creştin-ortodoxe româneşti.

Dintre cei care au primit Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” îl amintim pe protos. Siluan Bouleanu, stareţul Mănăstirii Părhăuţi, întrucât a urmat exemplul oferit de „tânărul înţelepţit de Dumnezeu, care şi-a îndeplinit cu devotament slujirea sa şi şi-a fundamentat credinţa ortodoxă pe înţelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă şi cuvânt”.

Diplome de vrednicie au fost acordate şi reprezentanţilor autorităţilor centrale, judeţene şi locale, cei implicaţi primind Ordinul „Muşatinii”, oferit de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei şi altor vrednici ctitori de ţară şi neam”.

În cadrul evenimentului a fost conferit şi Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul” domnului dr. Alexandru Prelipcean, asistent universitar al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl şi întemeietor de şcoli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc şi tipărirea în limba română a cărţilor de cult şi a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc şi apărător al credinţei, care şi-a asumat ca misiune şi ajutorarea culturală şi spirituală a creştinilor ortodocşi români din interiorul arcului carpatic”.

La final, părintele stareţ, în semn de mulţumire pentru slujirea şi arhiereasca binecuvântare, a dăruit ierarhilor câte o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae.

Înaltpeasfinţitul Părinte Calinic a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea ca mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae să ajungă în dulcea Bucovină, evidenţiind faptul că Arhiepiscopul Mirelor Lichiei a făcut parte din soborul slujitor prin prezenţa sfintelor sale moaşte în mijlocul credincioşilor. Înaltpreasfinţia Sa i-a invitat pe toţi cei prezenţi şi la sărbătoarea care aduce aminte de aducerea în Cetatea Sucevei a moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou. Evenimentele prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale care urma să debuteze miercuri, 22 iunie 2022, cu procesiunea cu racla cu sfintele moaşte în municipiul Suceava. Seria de manifestări dedicate celui dintâi ocrotitor al Moldovei va culmina vineri, 24 iunie, cu Sfânta Liturghie arhierească la care vor lua parte mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre.

Sărbătoarea Mănăstirii Părhăuţi, prilejuită de împlinirea a 500 de ani de la sfinţirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor”, face parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – Moştenirea Muşatină – credinţă, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puţin prielnice, au înălţat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan naţional şi internaţional”. Amintim că anul acesta se împlinesc şi 500 de ani de la sfinţirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod şi a lui Ştefăniţă Voievod, şi 400 de ani de la sfinţirea Mănăstirii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” – Solca, ctitoria lui Ştefan Tomşa al II-lea Voievod.

Mănăstirea Părhăuţi

Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Părhăuţi, considerată una dintre cele mai reprezentative ctitorii boiereşti din prima jumătate a secolului al XVI-lea, a fost ctitorită de Gavriil Trotuşan, mare vistiernic şi logofăt al Ţării Moldovei sub cinci domni, ca loc de închinare şi mai ales ca necropolă pentru familia sa.

Potrivit pisaniei, locaşul a fost ridicat în vremea domniei lui Ştefăniţă Vodă şi a fost sfinţit la 15 iunie 1522: „Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, robul lui Dumnezeu pan Gavriil Trotuşan logofăt a zidit această biserică în numele Tuturor Sfinţilor care au strălucit în toată lumea, pentru mântuirea sa şi a soţiei sale Ana, în zilele evlaviosului şi de Hristos iubitorului Io Ştefan Voievod, Domnul Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, la anul 7030 luna iunie 15”.

Din punct de vedere arhitectural, planul, zidurile de piatră, dar şi lipsa absidelor laterale şi a turlelor definesc caracterul deosebit al bisericii. Pictura, realizată în jurul anului 1530, este asemănătoare celei care împodobeşte Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Din nefericire, fresca a fost puternic degradată din cauză că pentru o perioadă îndelungată biserica a rămas fără acoperiş. Cu toate acestea, se păstrează numeroase reprezentări, între care în bolta pridvorului pot fi identificate scene din viaţa Sfântului Ierarh Nicolae. Un aspect deosebit este dat de faptul că în tabloul votiv ctitorul, Gavriil Trotuşan, nu este reprezentat cu biserica în mână, ci în genunchi în faţa Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în cadrul Şedinţei Permanenţei Consiliului Eparhial Suceava din 26 ianuarie 2022, s-a aprobat înfiinţarea Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinţilor” Părhăuţi, comuna Todireşti, ca mănăstire de călugări.

IRINA URSACHI,

ArhiepiscopiaSucevei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: