Dmitri Muratov, laureat rus al Premiului Nobel şi-a vândut medalia pentru 103 milioane dolari

Dmitri Muratov, redactorul-şef al ziarului independent Novaya Gazeta din Rusia, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, a vândut la licitaţie prestigioasa medalie pentru 103,5 milioane de dolari.

Vânzarea medaliei de aur la New York este în beneficiul acţiunilor umanitare ale Unicef pentru copiii strămutaţi din Ucraina, a precizat Heritage Auctions, care a realizat vânzarea, într-un comunicat, potrivit BBC.

„Cel mai important mesaj astăzi este ca oamenii să înţeleagă că există un război şi că trebuie să ajutăm oamenii care suferă cel mai mult”, a declarat Muratov într-un videoclip publicat de Heritage Auctions.

El a câştigat Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, împreună cu jurnalista Maria Ressa, care a cofondat siteul de ştiri online Rappler din Filipine.

Ressa şi Muratov au devenit simboluri ale luptei pentru libertatea presei.

Muratov a făcut parte din grupul de jurnalişti care au fondat Novaya Gazeta în 1993, după căderea Uniunii Sovietice.

Începând cu anul 2000, şase jurnalişti ai ziarului şi colaboratori au fost ucişi în legătură cu activitatea lor, inclusiv reporterul de investigaţie Anna Politkovskaia.

Novaya Gazeta şi-a suspendat activitatea în martie, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina.

Acest lucru a avut loc după ce Moscova a declarat că oricine ar fi descris acţiunile Rusiei în Ucraina ca fiind un „război” ar fi fost pasibil de amenzi grele sau închidere.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: