Proces vizibil de îmbătrânire a populaţiei judeţului Suceava

> Declinul demografic este cauzat de scăderea natalităţii sub nivelul de înlocuire, dar şi de emigrarea persoanelor tinere şi a celor apte de muncă > Generaţiile de după 1989, ajunse pe piaţa muncii în anii 2020 – 2030, vor avea de întreţinut o numeroasă populaţie inactivă economic

Judeţul Suceava cunoaşte un vizibil proces de îmbătrânire, se subliniază într-o informare a Inspectoratului de Poliţie Judeţean, care se bazează pe rezultatele definitive ale recensământului populaţiei şi locuinţelor din 2011.

Informarea fost prezentată în şedinţa Comitetului consultativ de dialog social civic pentru problemele persoanelor vârstnice, iar conform acesteia, copiii, respectiv segmentul de vârstă 0-14 ani, deţin o pondere de 19,3% din totalul populaţiei judeţului, segmentul tânăr, de 15-24 de ani, reprezentând 13,2%. Persoanele mature, cu vârsta între 25 şi 64 de ani, formează majoritatea, 51,6%, iar persoanele în vârstă de 65 ani şi peste această vârstă, însumează 15,9%.

„De la începutul anilor ’90 populaţia intră într-un proces de îmbătrânire demografică, ponderea populaţiei tinere se reduce, crescând, însă, cea a populaţiei vârstnice. Declinul demografic al populaţiei nu provine din creşterea mortalităţii, ci din scăderea natalităţii şi menţinerea acesteia la valori mult sub nivelul de înlocuire a generaţiilor, dar şi din migrarea externă a persoanelor tinere şi a celor apte de muncă” subliniază sursa citată.

Judeţul reprezintă un bazin important pentru migrarea externă

Potrivit acesteia, în ultimii 20 de ani, populaţia în vârstă de peste 75 de ani a crescut cu 2,8%, grupa de vârstă 75-79 de ani, cea de 80-84 de ani şi, respectiv, cea de 85 de ani ori peste totalizând 7,7% din populaţia stabilă a judeţului Suceava, faţă de 4,9% cât se înregistra în 2002. Ponderea redusă a grupei de vârstă 25-64 ani, de 51,6% în totalul populaţiei, faţă de 55,7% la nivel de ţară, „întăreşte ipoteza că judeţul Suceava reprezintă un bazin important pentru migrarea externă”.

Potrivit recensământului din octombrie 2011, generaţiile născute după 1989, mult mai reduse ca dimensiune, se vor regăsi pe piaţa muncii în anii 2020-2030 şi vor avea de întreţinut economic o populaţie vârstnică numeroasă, inactivă economic.

„Sarcina economică a populaţiei adulte, compusă din generaţiile mici, născute în ultimii douăzeci de ani, va cunoaşte mai mult decât o dublare. În consecinţă, se creează un dezechilibru, cu mare risc, de adâncire în viitor, între acel segment al populaţiei cu potenţial de contribuabil şi celălalt, cu potenţial de beneficiar” a fost semnalul de alarmă tras în informarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, prezentată în şedinţa Comitetului consultativ de dialog social civic pentru problemele persoanelor vârstnice.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI