Ion Lungu spune că lucrează de 15 ani la proiectul „Suceava – neutru climatic” 

> Vor fi finanţări foarte mari; este o şansă aproape istorică pentru municipiul nostru, apreciază edilul-şef al Sucevei > Municipiul Suceava a fost selectat „în baza performanţelor pe care le avem până în prezent

 Primarul Ion Lungu, a transmis, miercuri, că proiectul prin care municipiul Suceava a fost selectat între cele 100 de oraşe europene neutre climatic până în 2030 este unul la care lucrează de 15 ani. Şi că municipiul a fost selectat de Comisia Europeană pentru performanţele pe care le-a realizat în acest sens şi nu pentru ceea ce îşi propune să realizeze în viitorii 7 ani.

„Mulţi îşi însuşesc proiectele că au avut aceste merite. Nici în glumă nu putem spune că acest proiect nu este al municipalităţii. Cei de la USR nu pot spune nici în glumă acest lucru, pentru că este vorba despre munca de 15 ani a municipalităţii. Noi lucrăm la acest proiect de 15 ani, când USR nici nu era înfiinţat” a spus Ion Lungu.

Primarul a amintit că la 14 iunie 2011 a semnat, la Lisabona, Memorandumul pentru transport electric în Europa alături de oraşe importante ale UE, Suceava fiind atunci singurul oraş din România semnatar al acestui memorandum. Iar la data de 29 mai 2014, la Madrid, municipiul Suceava a obţinut primul loc pentru Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă.

Ion Lungu a mai spus că în anul 2018 a semnat Convenţia Primarilor din Europa privind Clima şi Energia, iar în  anul 2020 a semnat Declaraţia de la Paris privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră.

El a precizat că în octombrie 2021 a anunţat că doreşte să participe la proiectul „Suceava – neutru climatic până în anul 2030”.

Primarul Ion Lungu a reamintit că, în ultimii ani, multe dintre acţiunile municipalităţii s-au axat pe reducerea poluării şi creşterea gradului de digitalizare, precizând că au fost achiziţionate la primărie autoturisme, autoutilitare, biciclete sau trotinete electrice, că parcul auto al TPL va fi integral electric, că sistemul de colectare a deşeurilor municipale este unul modern, că iluminatul public este tip LED, că s-au implementat şi se implementează proiecte de eficientizare energetică a clădirilor, dar şi alte proiecte realizate în acest scop.

Ion Lungu a spus că municipalitatea suceveană a fost selectată între cele 100 de oraşe europene care vor beneficia de finanţare pentru a deveni neutre climatic până în 2030 pentru că celelalte candidate au prezentat intenţii, în timp ce Suceava a prezentat realizări.

„Sunt sume foarte mari şi nu trebuie să ratăm această oportunitate. Este o şansă unică, aproape istorică, pentru oraşul nostru. Este o onoare şi o responsabilitate şi multe oraşe din România ne invidiază. Municipiul Suceava a fost selectat în baza performanţelor pe care le avem până în prezent. (…) Acest proiect nu este al USR. A început în urmă cu 15 ani, când USR nici nu era înfiinţat” a concluzionat Ion Lungu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: