Eroii basarabeni care au luptat în Primul Război Mondial, comemoraţi la Pol-Vancicăuţi, regiunea Cernăuţi

 

E linişte în codrul verde şi în satul meu…

 La împlinirea a 103 ani de la încheierea Primului Război Mondial, duminică, 14 noiembrie 2021, lângă Troiţa de la marginea drumului din Pol-Vancicăuţi (localitate componentă a satului Costiceni din regiunea Cernăuţi) a fost organizată o acţiune comemorativă întru cinstirea locuitorilor care au participat la luptele de pe linia frontului, dovedind eroism, dând jertfa de sânge, fiind mutilaţi de război ori pierind în luptă sau prizonierat, pentru apărarea gliei strămoşeşti.

Evenimentul comemorativ pentru sufletele celor trecuţi la Domnul, în special pentru cei peste 50 de soldaţi costiceneni, dintre care circa jumătate sunt din Pol-Vancicăuţi, a debutat la ora 12 cu Slujba Parastasului oficiată de preotul Aurel Piţul, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Costiceni.

La eveniment au participat zeci de credincioşi din localitate, dar şi urmaşii celor care s-au jertfit în luptele din Primul Război Mondial.

Toţi cei prezenţi s-au închinat şi au sărutat Troiţa Sfântă înălţată şi sfinţită în anul 1991 de fostul paroh Dimitrie Mândrescu, pe locul unei „răstigniri” mai vechi, demolate abuziv de autorităţile comuniste.

Potrivit spuselor bătrânilor, anume din preajma acestui simbol sacru pentru orice creştin şi-au luat rămas bun de la cei dragi şi au pornit la drum tinerii şi bărbaţii mobilizaţi din Pol-Vancicăuţi. Mulţi dintre ei nu au mai reuşit să ajungă acasă, pe meleagurile natale. Ei au fost fiii, soţii, părinţii unor persoane care au rămas plângând în urma lor. Iar noi, generaţia de astăzi, suntem datori să ne amintim de jertfa eroilor noştri şi să-i cinstim cum se cuvine.

În urma cercetărilor documentelor de arhivă au fost identificate numele şi prenumele a peste 50 de eroi din Costiceni, Pol-Vancicăuţi şi Dumeni. Numele unor săteni sunt gravate pe monumentul eroilor din Primul Război din satul vecin Vancicăuţi, ridicat în 1928.

Soldati români din Pol-Vancicăuți, încadrați în armata țaristă

Printre cei decedaţi se întâlnesc următoarele nume de familie: Amorţitu, Baban, Cocostârc, Clipa, Costân, Cernov, Captari, Cârstea, Cuciuc, Dogolici, Druc, Govornean, Gorea, Guţu, Glib, Hmeli, Ivanov, Nicorici, Muntean, Lupoi, Pascari, Precup, Postolachi, Popovici, Raţa, Reus, Rotari, Sârbu, Smochina, Stanciu, Sucevan, Şeremet, Vacaraş, Vataman, Zagrebelinîi şi Zamfira.

Jumătate dintre ei au căzut răpuşi de gloanţe pe câmpul de luptă, alţii au fost declaraţi dispăruţi sau au murit din cauza bolilor şi condiţiilor inumane la care au fost supuşi în timpul prizonieratului. Cei mai mulţi dintre ei au fost încadraţi în Regimentul 73 Infanterie Crimeea, Regimentul 146 Infanterie sariţîn, Regimentul 53 Infanterie Volîni, Regimentul 48 Infanterie Odesa etc.

Spre exemplu, stră-străbunicul meu Şeremet Ştefan, fiul lui Gheorghe, soldat în regimentul Regimentul 13 Infanterie Beloziorsk, a fost declarat dispărut pe 18 august 1916, la hotarul dintre actualele regiuni Ternopil şi Lviv (Galiţia). Nu este exclus faptul că Ştefan moare în timpul desfăşurării celei de-a treia etape a Ofensivei lui Brusilov (Operaţiunea din luna august a Frontului de Sud-Vest rus).

Mai multe documente, dar şi fotografii care ne amintesc mereu despre preţul dureros pe care înaintaşii noştri l-au plătit faţă de acest război pot fi găsite în Muzeul satului Costiceni din incinta şcolii generale.

Din păcate, în localitate nu exisă vreun monument care să ne amintească despre faptele de sacrificiu cu care s-a scris unul dintre cele mai sângeroase capitole din trecutul nostru. Ele nu trebuie niciodată uitate.

Acţiunea de comemorare a fost organizată de Societatea culturală „Valea Prutului”, în comun cu Asociaţia sportiv-culturală „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi s-a desfăşurat cu prilejul împlinirii a 103 de ani de la semnarea Armistiţiului din 11 noiembrie 1918 de la Compičgne (Franţa), care a pus capăt Primului Război Mondial. Manifestările de acest fel sunt menite să păstreze şi să readucă în conştiinţa colectivă, jertfa eroilor şi evenimentele militare ale istoriei neamului ce au marcat sute de mii de familii basarabene şi bucovinene.

SERGIU BARBUŢA

 preşedintele Societăţii culturale „Valea Prutului”

regiunea Cernăuţi

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: