Bustul lui Franz Cavaler de Loges va fi dezvelit în preajma Zilei Bucovinei

>A fost cel mai longeviv primar al Sucevei, în perioada 1891-1914, transformând Suceava din târg în oraş, subliniază Ion Lungu, actualul edil-şef

Bustul lui Franz Cavaler de Loges – „primarul care a transformat Târgul Sucevei în oraş” – va fi dezvelit sâmbătă 27 septembrie, la ora 12. Edilul-şef Ion Lungu spune că monumentul este amplasat în faţa sediului din Areni al Primăriei, iar manifestarea este prilejuită de marcarea, pe 28 Noiembrie, a Zilei Bucovinei.

„A fost cel mai longeviv primar al Sucevei, în perioada 1891-1914, primarul care a transformat Suceava din târg în oraş. A făcut multe lucrări de modernizare, de iluminat public, alimentare cu apă, cât şi calea ferată din Iţcani până în oraş. Ca semn de respect, vom dezveli un bust amplasat în faţa Primăriei” a informat Ion Lungu.

Evenimentul va include şi o slujbă religioasă de pomenire a tuturor primarilor pe care Suceava i-a avut, de la Franz Cavaler de Loges, până la Filaret Poenaru şi Constantin Sofroni, foşti edili trecuţi la cele veşnice în anii ’90.

Bustul lui Franz Cavaler de Loges, adjudecat la licitaţie contra a 100.000 de lei, a fost realizat de Emil Scripcaru, autor şi al monumentului lui Iancu Flondor, amplasat lângă Palatul Administrativ şi inaugurat cu prilejul celebrării Centenarului Marii Uniri din 1918.

La propunerea cadrelor militare în retragere şi în rezervă, un alt bust, cel al „făuritorului Unirii Principatelor Române”, Alexandru Ioan Cuza, va fi dezvelit în Piaţa Drapelelor, pe data de 24 ianuarie, de Ziua Unirii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: