Fălticeni

Întâlnire emoţionantă după 50 de ani de la absolvirea liceului

Elevii promoţiei 1971 de la Colegiu Tehnic „Mihai Băcescu” au revăzut liceul şi pe profesorii care i-au format. Revederea a fost un prilej de aduceri aminte ale celor mai frumoşi ani petrecuţi în liceu.

La împlinirea a 50 de ani de la absolvirea Liceului Nr. 2, actualul Colegiu Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, foştii elevi ai promoţiei 1971 au organizat o întâlnire de suflet la sfârşitul săptămânii trecute. Pensionari, cei mai mulţi dintre ei au vrut să revadă încă o dată liceul şi pe dascălii care au pus o cărămidă în construcţia lor. Foştii elevi au fost primiţi de conducerea actuală a instituţiei, după care festivitatea s-a desfăşurat în ambientul magic al cărţilor, în sala multimedia a CDI, spaţiu generos în care s-au regăsit, după o jumătate de secol, cei care au reuşit să vină în liceul tinereţii din toate zonele ţării şi chiar de peste hotare, pentru a depăna amintiri nostalgice şi pentru a da frâu liber emoţiilor, amestecate cu melancolie.

Din cei 138 de absolvenţi, a răspuns „prezent!” echivalentul unei clase dintre cele patru care au absolvit liceul, azi centenar (această unitate şcolară fiind înfiinţată în anul 1920 ca şcoală secundară de fete), şi care au constituit promoţia la aniversarea a 50 de ani de existenţă a şcolii.

După alocuţiunea de bun-revenit rostită de directoarea liceului, prof. Palaghia Radion, şi un laudatio adus profesorilor liceului, cei patru prestigioşi dascăli de odinioară pe care foştii elevi au avut bucuria de a-i avea la acest eveniment – profesoara de limba franceză, Magdalena Vultur, profesoarele de chimie, Ana Dascălu şi Teodorina Rădăşanu şi pe profesorul de fizică, Gheorghe Ţipău – au strigat cataloagele celor patru clase de absolvenţi ai promoţiei 1971. Cu inima şi sufletul aproape, chiar dacă fizic nu s-a putut, au fost şi profesoara de matematică Paraschiva-Cristina Ştirbu, profesoara de rusă Silvia Feştilă şi profesorul de limba română Ovidiu Homescu.

„Promoţia 1971 a fost o generaţie de aur, prin rezultatele obţinute pe parcursul liceului şi după. Generaţia 1971 ne-a oferit multe momente de dăruire în activitatea şcolară, dar şi ulterior, prin formarea lor ca oameni motivaţi în societate. Elevii acestei generaţii, cu rezultatele foarte bune, au atins toate dorinţele pe care puteau să le aibă profesorii şi elevii în acele vremuri, iar întoarcerea lor la rădăcini ne bucură” a spus distinsa profesoară Ana Dascălu.

În memoria profesorilor diriginţi „Gheorghe Cozac, Natalia Lazăr, Ana Croitoru, Ana Enăchioiu “, a tuturor profesorilor şi colegilor trecuţi în veşnicie, au slujit o înălţătoare slujbă de pomenire pr. Ioan-Radu Bold şi pr. prof. Constantin-Bogdan Feştilă.

Captarea imaginilor din caleidoscopul acestei întâlniri emoţionante, la care fiecare absolvent a adus în dar mărturisirea despre propria realizare ca om împlinit, graţie modelelor reprezentate de profesori remarcabili, a revenit lui Alexandru Săvescu, şi el fost elev al aceleiaşi instituţii şcolare.

„Cum orice întoarcere la obârşie este prilej de refacere a fiinţei, prin gustarea din izvorul nemuririi sufletului, participanţii la întâlnire, recunoscătorii sorţii pentru privilegiul de a fi faţă în faţă şi de a se oglindi fiecare în lumina celuilalt, ne-am propus ca viitoarele întâlniri să fie anuale, având ca motto «Vreme trece, vreme vine» – Mihai Eminescu.

Pentru aducerea aminte a chipurilor din adolescenţă, peste care anii au adăugat succesive imagini, făcând din istoria fiecăruia o veritabilă matrioska, organizatorii întâlnirii au editat, cu ajutorul competent al profesorului de informatică Bogdan Dumitriu şi al informaticianului Ciprian Constantineanu, un album intitulat „Întâlnire de promoţie – 50 de ani de la absolvirea liceului”, arc peste generaţii, elixir pentru oprirea în loc a clipei, încercare omenească de a învinge trecerea de neoprit a timpului” ne-a spus cunoscutul profesor Constantin Bulboacă, absolvent al promoţiei 1971.

Elevii promoţiei 1965 nu sunt la prima revedere. De-a lungul anilor, foştii elevi s-au revăzut de vreo câteva ori pentru că, după cum au spus ei, „avem foarte multe de povestit din cele cinci decenii de viaţă”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: