În vederea reciclării şi reducerii poluării

55 de firme sucevene colectează şi dezmembrează autovehicule scoase din uz

> În 2018 au fost adunate 5.595 de autovehicule, la societăţile autorizate fiind dezmembrate 5.613 > Cu 8 ani înainte, în judeţ fuseseră colectate 7.003 de autovehicule, supuse dezmembrării fiind 5.998

La sfârşitul anului 2020, pe raza judeţului erau autorizaţi, conform prevederilor legale, 53 de agenţi economici care au ca obiect de activitate colectarea şi/sau dezmembrarea autovehiculelor scoase din uz.

Potrivit Raportului privind starea mediului al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava, colectarea şi dezmembrarea autovehiculelor uzate se încadrează în seria măsurilor preventive care urmăresc reducerea şi controlul substanţelor periculoase provenite de la vehicule, evitarea eliberării lor în mediu, cât şi facilitarea reciclării acestora. Conform sursei citate, în 2010, în judeţ au fost colectate 7.003 de autovehicule, dezmembrate la firmele autorizate fiind 5.998 de autovehicule. În anul 2015 a fost consemnat cel mai mic număr de colectări din intervalul monitorizat 2010-2018, respectiv de 3.233 de autovehicule, an în care numărul dezmembrărilor a fost de 3.075 de autovehicule. În ultimul an pentru care APM deţine date, respectiv 2018, au fost adunate 5.595 de autovehicule, la societăţile autorizate fiind dezmembrate 5.613.

Începând cu data de 1 ianuarie 2015, pentru toate vehiculele preluate în vederea tratării, operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de tratare a vehiculelor scoase din uz trebuie să asigure, să reutilizeze şi să valorifice cel puţin 95% din masa medie pe vehicul şi an. Totodată, este obligatorie reutilizarea şi reciclarea a cel puţin 85% din masa medie pe vehicul şi an. Conform reglementărilor în vigoare, nu vor fi luate în considerare pentru îndeplinirea obiectivelor de mai sus vehiculele scoase din uz pentru care un alt stat membru al Uniunii Europene sau altă ţară terţă a emis un certificat de distrugere şi care sunt importate în România pentru reciclare şi/sau valorificare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: