La începutul anului şcolar

Binecuvântare arhierească pentru elevii Seminarului „Mitropolit Dosoftei”

Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei” din municipiul Suceava au participat în ziua de 13 septembrie a.c., la festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2021-2022. În mijlocul lor s-a aflat Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Ceremonia, la care au luat parte elevii seminarişti, părinţi ai acestora şi cadrele didactice, a început cu săvârşirea slujbei de Te Deum, în curtea seminarului, de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, rugăciunea citită în cadrul slujbei fiind alcătuită de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

În continuare, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa deosebită a acestei zile. Ierarhul i-a îndemnat pe elevi să fie puternici în credinţă, să caute să-L cunoască pe Dumnezeu, intensificând totodată comunicarea cu acesta. „Sporiţi-vă credinţa în Dumnezeu, adânciţi-vă în credinţa în Dumnezeu. (…) Sporiţi în cunoaşterea lui Dumnezeu, căci aceasta este viaţa cea veşnică (…) Adânciţi-vă în cunoaştere; cine sporeşte cunoştinţele este un om dârz, un om liber, care nu poate fi manipulat; este un om care are siguranţă de sine.”

Nu în ultimul rând, Preasfinţia Sa le-a amintit elevilor seminarişti că trebuie să nu se teamă, să fie curajoşi în orice moment al vieţii, pentru că Dumnezeu îi însoţeşte pretutindeni. „Vremurile în care trăim nu sunt uşoare, dar nu au fost mai uşoare altă dată. (…) Dumnezeu vă porunceşte: fiţi tari şi curajoşi, să nu vă temeţi, să nu vă înspăimântaţi, pentru că nu sunteţi singuri. (…) Veţi dovedi că sunteţi vrednici preoţi slujitori ai lui Dumnezeu în vremuri tulburi, dacă veţi avea credinţă tare, dacă veţi avea cunoştinţe multe, adânci şi diverse şi dacă veţi fi oameni curajoşi.”

La evenimentul desfăşurat cu binecuvântarea Înalt-preasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, au participat şi oficialităţi locale, dintre care îl amintim pe dl Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Domnia sa le-a vorbit celor prezenţi despre susţinerea pe care Primăria Suceava o oferă Seminarului Teologic în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor demarate în anii trecuţi, asigurându-i totodată de sprijinul acesteia în toate acţiunile care au ca principal scop bunul mers al procesului educaţional.

La final, ierarhul a înmânat două distincţii de vrednicie oferite de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” i-a fost acordat dnei prof. Daniela Luminiţa Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, tânărul înţelepţit de Dumnezeu care şi-a îndeplinit cu devotament slujirea sa şi şi-a fundamentat credinţa ortodoxă pe înţelegerea Evangheliei, mărturisind-o curajos semenilor săi prin faptă şi cuvânt”.

Părintele Adrian Iftimiu, fost director al Seminarului, a primit cea mai înaltă distincţie oferită clericilor de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Ordinul „Crucea Bucovinei”, „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii şi Comunităţii”.

La final, Preasfinţitul Părinte Damaschin, împreună cu părintele arhidiacon Bogdan Hrişcă, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox şi consilierul eparhial al Sectorului Educaţional al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a binecuvântat camerele elevilor seminarişti prin stropire cu apă sfinţită.

În semn de încurajare pentru elevii seminarişti, pentru zidirea lor sufletească şi pentru a pune început bun anului şcolar care tocmai a început, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit fiecărui tânăr câte un exemplar al Noului Testament. (IRINA URSACHI, ArhiepiscopiaSucevei.ro) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: