„Arbore – Tezaurul tradiţiilor populare” de Octavian Ciobîcă

Sub patronajul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB), la Arbore, a avut loc duminică, 22 august, lansarea cărţilor „Arbore – Tezaurul tradiţiilor populare” şi „Frumuseţile Bucovinei” de prof. Octavian M. Ciobîcă. La eveniment au participat intelectuali din Rădăuţi şi Siret, unii dintre aceştia cunoscând activitatea desfăşurată de profesorul Ciobîcă, apreciind rolul pe care acesta l-a avut în formarea generaţiilor de elevi, dar şi curajul de a se îndrepta spre scris într-o etapă a vieţii în care mulţi abandonează demersul cultural. Au apreciat tenacitatea, sensibilitatea, ineditul informaţiilor prezentate de autor domnii Gheorghe Aga, Silvestru Pânzaru, Gheorge Dascălu, Nicolae Grigorean, Ioan Burciu. Moderatoarea evenimentului a fost Mălina Aniţoaei, secretar general al SCLRB.
Vorbitorii au scos în evidenţă reperele trasate de autor în lucrările sale, în parte monografice – satul, biserica, dascălii, părinţii, întreaga familie, elevii –, toate acestea fiind adânc întimpărite în inima profesorului Ciobîcă, pe care dorul de frumos l-a aşezat la masa de scris, având în manuscrisele sale şi o arhitectură poetică.
Mălina Aniţoaei a afirmat că prof. Octavian Ciobîcă nu a revendicat un loc în spaţiul literar, lucrările dovedindu-şi utilitatea de netăgăduit prin arhivarea de imagini şi amintiri preţioase în spaţiul rădăuţean şi arborean. „Întâlnirile de acest fel sunt prilej de bucurie, atât pentru autor, cât şi pentru participanţi, pentru că fiecare zi este irepetabilă şi fiecare om are o unicitate extraordinară. Domnul Ciobîcă şi-a împlinit cu eleganţă viaţa. Aşteptăm de la domnia sa noi mărturisiri încărcate de fior poetic” a mai spus moderatoarea evenimentului.
Profesorul Octavian Ciobîcă l-a evocat din nou pe arboreanul Toader Hrib şi nu a uitat să-şi susţină teza potrivit căreia Eminescu s-a născut la Dumbrăveni.
Reuniunea s-a desfăşurat sub semnul unei bucurii depline, marcată de libertatea de a te întâlni şi a vorbi despre o carte, fără restricţiile care ne-au afectat în anul nefast 2020. La reuniune, alături de alţi prieteni ai profesorului Ciobâcă (membri SCLRB), a participat şi dl Mihai Boiciuc, despre care autorul a spus că este colaboratorul său vechi şi loial, ajutor de nădejde în tehnoredactarea cărţilor. (M.A.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI