La Centrul Sasca Mică, aflat în restructurare, au fost identificate probleme care au fost deja remediate

> Când eşti într-o perioadă de dezinstituţionalizare, lumea este mai puţin concentrată, ştiind că o parte dintre beneficiari pleacă, şi că o parte dintre salariaţi nu se vor mai regăsi în organigramă, consideră Nadia Creţuleac

Imaginile cu sutele de adulţi internaţi în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Sasca Mică, ţinuţi în condiţii mizere, au stârnit indignare în spaţiul public. Cu privire la situaţia identificată de Consiliul de Monitorizare, Nadia Creţuleac, directorul executiv al DGASPC Suceava, a declarat la News Bucovina că partea de igienă a lăsat de dorit şi că preocuparea instituţiei trebuie să fie pentru menţinerea calităţii vieţii, chiar dacă centrul se află în proces de restructurare.
„La Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică a avut loc un control al Consiliului de Monitorizare, autoritate care are scopul să monitorizeze, în special, orice centru în care se găsesc persoane adulte sau copii cu dizabilităţi. Sunt vizate, în special, centrele care sunt în proces de restructurare” a transmis directorul executiv al DGASPC Suceava.

CRRN Sasca Mică, cel mai mare centru din ţară

Cu o capacitate de 390 de locuri, aflăm că CRRN Sasca Mică se află în plin proces de dezinstituţionalizare.
„CRRN Sasca Mică este cel mai mare centru din ţară, avea o capacitate de 405 locuri la un moment dat, iar acum capacitatea este de 390 de locuri. În urma dezinstituţionalizării de anul trecut, avem 330 de locuri. Noi deja am început acest proiect prin înfiinţarea de două noi centre, cu capacitatea de sub 50 de locuri, la Siret şi Fundul Moldovei, iar acestea au preluat din beneficiarii de la Sasca Mică, iar procesul este în continuă mişcare. Din păcate, poate şi faptul că atunci când eşti într-o perioadă de dezinstituţionalizare, lumea este mai puţin concentrată ştiind foarte clar că o parte din beneficiari pleacă, că o parte dintre salariaţi nu se vor mai regăsi în organigramă” a declarat Nadia Creţuleac.
Problemele identificate au fost legate de igienă, însă Nadia Creţuleac, directorul executiv al DGASPC Suceava, este de părere că nu aceasta este imaginea reală a centrului de la Sasca.

Conducerea CRRN Sasca a fost schimbată

„Din punctul meu de vedere, nu este imaginea întregului centru în acest fel. Au fost prezentate multe spaţii care nu mai sunt utilizate în mod curent de beneficiari, au fost prezentate inclusiv spaţii dezafectate, dar pe care, într-adevăr, trebuie să le casăm” a transmis ea.
Ca măsură principală, în urma controlului efectuat şi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, a fost schimbată conducerea CRRN Sasca Mică.
„În momentul acesta, conducerea este preluată de un nou şef de centru, printr-o dispoziţie de numire. Postul era ocupat tot printr-o dispoziţie de numire, pentru că este un post temporar vacant. Sunt convinsă că la acest moment, dacă ne-am duce acolo, nu vom mai găsi probleme de igienă” a declarat Nadia Creţuleac, directorul executiv al DGASPC Suceava. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI