În judeţul Suceava, dezlănţuirea naturii a făcut stricăciuni pe 330 ha de culturi agricole

> Vijeliile, precipitaţiile abundente şi grindina au măturat şapte localităţi sucevene, cele mai mari pagube fiind înregistrate la culturile de porumb, păşuni şi fâneţe, grâu, secară şi triticale

Fenomene meteorologice şi hidrologice înregistrate în perioada mai-august 2021 au provocat importante daune fermierilor din agricultura judeţului Suceava. Elena Claudia Gogu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, informează că, în total, au fost afectate 326,35 de hectare de culturi agricole. Astfel, cea mai mare suprafaţă cumulată pe care s-au înregistrat distrugeri este cea de porumb şi sorg, respectiv una de 103,85 ha. Natura dezlănţuită a făcut stricăciuni pe 85,75 ha de livezi, 43,45 ha de păşuni şi fâneţe şi 38 ha de soia. Stihiile au provocat pagube serioase pe 30 ha cultivate cu grâu, secară şi triticale, dar şi pe 18 ha de rapiţă, 3,26 ha de ovăz, 1,85 ha de cartofi şi 1,68 ha de cânepă pentru seminţe.
Furtunile şi precipitaţiile abundente s-au abătut asupra localităţilor Muşenita în intervalul 18-19 iunie, Valea Moldovei între 15 şi 20 iunie şi Breaza pe 16 iulie. În această din urmă zi, ploile masive însoţite de grindină şi vijeliile au măturat comuna Moldova Suliţa, după care comuna Rădăşeni – pe 19 şi 28 iulie, şi, de asemenea, pe 28 iulie, comuna Muşeniţa. Pe 30 iunie, furtuna, precipitaţiile abundente şi căderi de grindină au afectat comuna Gălăneşti, zi în care averse puternice cu gheaţă s-au înregistrat şi în municipiul Suceava.
Comisii interinstituţionale constituite la nivelul Instituţiei Prefectului fac constatări şi evaluează pagubele aduse culturilor agricole din agricultura suceveană, datele centralizate fiind raportate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Potrivit practicii din anii în care s-au înregistrat fenomene meteorologice şi hidrologice periculoase, acordarea de despăgubiri se va face – în funcţie de gradul de afectare – doar în cazul promovării unei hotărâri de guvern care să prevadă această formă de compensare a stricăciunilor. Pentru marile societăţi, asociaţiile, cât şi pentru agricultorii care au poliţe de asigurare, există calea obţinerii de despăgubiri din partea firmelor asigurătoare.

V.I. ADOMNICĂI

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: