În judeţul Suceava

Echipamentele de monitorizare a iazurilor de decantare ale fostelor uzine de prepararea minereurilor, de décor

>Obiectivele în cauză au fost dotate cu piezometre, înclinometre şi cu sisteme „Data Logger” de înregistrare a datelor, însă, „momentan, acestea nu sunt funcţionale” >Stabilitatea depozitelor de steril uzinal din judeţul Suceava va fi supusă verificărilor unui expert tehnic autorizat, cu „punerea în funcţiune a sistemului de monitorizare”

Mai multe nereguli au fost constatate la iazurile de decantare a sterilului aferente fostelor uzine de preparare a minereurilor din judeţul Suceava, după ce o comisie mixtă, constituită prin Ordinul nr. 302 din 2021 al prefectului de Suceava, Iulian Cimpoeşu, a verificat, la faţa locului, starea tehnică a acestora. Controalele au fost făcute în intervalul 12-14 iulie, în cauză fiind iazurile Dealu Negru, Pârâul Cailor, Tărnicioara, Valea Straja, Poarta Veche, Ostra (A,B,C) şi Dumitrelu. Astfel, conform concluziilor din procesul-verbal întocmit de comisia care s-a deplasat în teren, deşi iazurile cu pricina au fost dotate cu echipamente de monitorizare, respectiv cu piezometre şi înclinometre, precum şi cu sisteme „Data Logger” de acumulare a datelor, acestea „nu sunt momentan funcţionale”. Din această categorie este exclus iazul de decantare Ostra, care, având „o stare de stabilitate bună”, nu este echipat cu sistem de monitorizare „Data Logger”.

În vederea funcţionării în stare de siguranţă a iazurilor de decantare de pe lângă unităţile sucevene de preparare a minereurilor, din instituţiilor reprezentate în structura mixtă de control au dispus, prin procesul-verbal, luarea unor măsuri absolut necesare la obiectivele cu probleme. În consecinţă, în lipsa unor lucrări de punere în siguranţă, în cazul iazurilor de decantare Pârâul Cailor din Fundu Moldovei, Dumitrelu din Călimani şi Valea Tărnicioara de la Tarniţa, un expert tehnic autorizat va verifica starea tehnică a galeriilor de subtraversare sau a celor de ocolire care preiau cursurile de apă aferente. În acelaşi context, fără excepţie, starea tehnică, respectiv stabilitatea depozitelor de steril uzinal din judeţul Suceava, va fi supusă verificărilor unui expert tehnic autorizat, acţiune corelată cu „punerea în funcţiune a sistemului de monitorizare”. Totodată, la iazurile de decantare Dumitrelu şi Valea Tărnicioara se vor executa lucrări de decolmatare a „greblelor antiplutitori” din spatele digurilor de capăt de pe pârâul Dumitrelu, respectiv de pe pârâul Scăldători, inclusiv de la accesul în turnurile de deversare. De asemenea, este impusă decolmatarea galeriei hidrotehnice de evacuare a apei din bazinul pârâului Dumitrelu, iar în zona de ravenare de pe iazurile de decantare Dealu Negru şi Poarta Veche se vor reface gărduleţele de coastă şi se vor decolmata şanţurile de gardă. În cele din urmă, este obligatorie şi curăţarea zonei de acces la sonda inversă de pe plaja iazului Poarta Veche. „În urma expertizelor tehnice realizate, se vor raporta, instituţiilor abilitate, concluziile rapoartelor privind starea de siguranţă a iazurilor de decantare. Se vor raporta rezultatele analizelor efectuate în laboratorul Conversmin către Administraţia Bazinală de Apă Siret şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava” se reliefează într-un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului judeţului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: