Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a slujit în satul natal

> „Vreţi ca Dumnezeu să se aplece mai mult asupra a ceea ce cerem noi? Înmulţiţi dragostea faţă de El şi faţă de semeni, sporiţi credinţa, dar nu uitaţi să vă apropiaţi de Dumnezeu cu inimă înfrântă şi smerită; pe aceea o ascultă Dumnezeu, aceea îl mişcă pe Dumnezeu. Nu să cerem drepturi, nu să considerăm că suntem vrednici a ni se împlini ceva.”

În ziua de 18 iulie 2021, în Duminica a patra după Rusalii, numită şi Duminica Vindecării slugii sutaşului, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din satul său natal, Dorneşti, judeţul Suceava. Ierarhul a fost aşteptat cu mare bucurie şi întâmpinat, potrivit obiceiului, cu pâine şi sare de credincioşi îmbrăcaţi în costume populare.

Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială, aflată sub ocrotirea Maicii Domnului. Din soborul slujitor a făcut parte şi părintele Constantin Ionel Maloş, protoiereu al Protopopiatului Rădăuţi.

După citirea Sfintei Evanghelii, pericopa relatând minunea vindecării slujitorului sutaşului, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat faptul că smerenia ar trebui să stea la baza tuturor cererilor către Dumnezeu. „Sutaşul este vrednic de cinstire şi de laudă pentru că, pe lângă a lui credinţă că Dumnezeu poate să facă această minune, pe lângă dragostea lui faţă de slujitor şi faţă de întreaga comunitate, acest sutaş din Sfânta Scriptură avea smerenie.”

Despre recunoaşterea şi asumarea nevredniciei în dialog cu Dumnezeu

Preasfinţia Sa a vorbit şi despre recunoaşterea şi asumarea nevredniciei în dialogul cu Dumnezeu: „Dacă Sfântul Apostol Pavel, dacă Sfântul Ioan Botezătorul spun că nu sunt vrednici, dacă fiul risipitor recunoaşte lucrul acesta în faţa lui Dumnezeu Tatăl, nu ar trebui cu atât mai mult noi, cei de astăzi, ca atunci când ne apropiem în faţa Lui cu o rugăciune, cu o cerere sau cu orice altceva, prima dată să spunem: Nu sunt vrednic să primesc ceea ce cer, nu mi se cuvine. (…) Dacă ne raportăm la legea lui Dumnezeu, la cum ne îndeamnă Dumnezeu să fim, vedem că distanţa între unde suntem şi unde ar trebui să fim este mare. Primul pas, atunci când ne apropiem de Dumnezeu, este să nu ne minţim şi să spunem că distanţa este mai mică, să nu ne minţim şi să credem că suntem în apropierea lui Dumnezeu; să nu ne minţim şi să credem despre noi că suntem buni, corecţi, drepţi, cinstiţi, şi de aceea vrednici să primim ceva de la Dumnezeu.”

Dumnezeu vrea inimi smerite

În încheiere, ierarhul a vorbit despre importanţa modului înfăţişării rugăciunilor înaintea lui Dumnezeu – cu credinţă, cu dragoste şi, mai ales, cu smerenie „Vreţi ca Dumnezeu să se aplece mai mult asupra a ceea ce cerem noi? Înmulţiţi dragostea faţă de El şi faţă de semeni, sporiţi credinţa, dar nu uitaţi să vă apropiaţi de Dumnezeu cu inimă înfrântă şi smerită; pe aceea o ascultă Dumnezeu, aceea îl mişcă pe Dumnezeu. Nu să cerem drepturi, nu să considerăm că suntem vrednici a ni se împlini ceva.”

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei. Momentului de împreună rugăciune i s-a adăugat un program artistic pregătit de un grup de copii ai parohiei, în cadrul căruia au fost prezentate cântece şi poezii patriotice, sub îndrumarea doamnei profesoare Genoveva Filip.

Un alt moment deosebit a avut loc după Sfânta Liturghie, când soborul de preoţi şi diaconi, condus de Preasfinţitul Părinte Damaschin, a săvârşit slujba de mulţumire şi binecuvântare pentru cei 25 de ani de împreună-vieţuire a părintelui Tiberiu cu preoteasa Luiza.

La final, părintele paroh Tiberiu Fedoreanu i-a mulţumit ierarhului pentru prezenţă şi pentru binecuvântare, precum şi pentru purtarea de grijă pe care o are faţă de credincioşii din Dorneşti.

Preasfinţitul Părinte Damaschin şi-a exprimat bucuria prezenţei în mijlocul comunităţii în care s-a născut şi a crescut şi emoţia slujirii în lăcaşul de cult, mărturisind că vieţuirea creştină deprinsă în cadrul acestei comunităţi a contribuit la alegerea drumului duhovnicesc.

Biserica închinată praznicului „Adormirii Maicii Domnului” a fost construită în anul 1796 ca biserică catolică. În prezent este folosită de comunitatea ortodoxă din Dorneşti.

IRINA URSACHI, Arhiepiscopia Sucevei.ro

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: