Consultantul fiscal sucevean Luminiţa Chihai:

Este inevitabilă o criză economică

Cu o economie care „duduie” şi cu o creştere economică peste aşteptări, confirmată de BNR, o criză economică în ţara noastră este inevitabilă, însă nu ştim exact cum o vom resimţi, spune consultantul fiscal Luminiţa Chihai.

„Este inevitabilă o criză economică, pentru că o preconizează şi o estimează deja mulţi dintre analiştii şi economiştii din întreaga lume.  Acum, cum va trece România sau cum va resimţi ţara noastră această criză, cred că niciunul dintre noi nu ar putea să spună” a declarat ec. Luminiţa Chihai, consultant fiscal, invitată în emisiunea Exclusiv la Miezul Zilei, de la News Bucovina.

Ea arată că, paradoxal, în România avem în continuare preţuri în creştere şi că s-ar putea spune că nu va veni nicio criză. „La noi, contrar celor ce se întâmplă pe plan european, preţurile sunt într-o continuă creştere. Dacă luăm ca exemplu doar imobiliarele, acestea au avut o creştere semnificativă în ultima perioadă. Se construieşte foarte mult la noi, spre deosebire de restul Europei. Să nu uităm nici de creşterea consumului la produsele de bază, deci s-ar spune că nu ne aşteaptă chiar o criză, or noi ştim foarte bine, cei care lucrăm în domeniu, că nu stăm chiar aşa bine” este de părere Luminiţa Chihai.

O altă problemă în acest context financiar cu totul incert  ar mai fi şi faptul că România, ca ţară, se împrumută la dobânzi din ce în ce mai mari. „Avem inflaţia foarte mare, vorbim de un procent foarte mare pentru o ţară europeană. Noi ne împrumutăm la dobânzi din ce în ce mai mari şi din ce în ce mai greu. Finanţatorii, chiar dacă au un câştig semnificativ pentru împrumuturile din România, deja devin prudenţi pentru ceea ce se întâmplă la noi. Din păcate, ne apropiem de 50% cu datoria din PIB. Guvernul a avut deja două, trei luni dificultăţi în a găsi banii pentru plata datoriilor curente. Va fi din ce în ce mai greu, şi asta se va resimţi în plata tuturor datoriilor” a declarat Chihai.

Ea arată că o criză economică va veni inevitabil, dar nu în următoarele două-trei luni.

„În două, trei luni sigur nu vine criza în România. La noi, va fi poate mai uşor ca în alte ţări, dar de venit, inevitabil, va veni o criză economică.  Nu cred ca va fi mai atipică ca în 2008, din prisma pandemiei. Toate guvernele lumii  au venit cu măsuri de sprijin atât pentru oamenii care au rămas fără locuri de muncă, cât şi pentru mediul economic” a concluzionat ec. Luminiţa Chihai. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: