Conform Ministerului Sănătăţii

Programarea la vaccinarea HPV, simplificată după modelul vaccinării împotriva Covid

> Deputatul Angelica Fădor solicitase ministerului să prezinte care sunt paşii în aplicarea strategiei OMS de accelerare a eliminării cancerului de col uterin

Ministerul Sănătăţii arată –  într-un răspuns pentru deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor – că intenţionează să se simplifice procedura de programare pentru vaccinarea HPV, urmând să fie aplicat modelul folosit la vaccinarea împotriva Covid-19.

Deputatul Angelica Fădor a cerut Ministerului Sănătăţii să prezinte care este programul de aplicare a strategiei globale a OMS pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin, mai ales că în ţara noastră circa 3300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin.

În răspuns, Ministerul Sănătăţii arată că vaccinarea HPV este inclusă, începând cu luna ianuarie a anului 2020, în Programul Naţional de Vaccinare, este gratuită pentru fetele care au între 11 şi 14 ani şi este realizată în siguranţă, de medicul de familie.

„Ministerul Sănătăţii achiziţionează vaccinul HPV pe baza solicitărilor părinţilor/reprezentanţilor legali ai tinerelor, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare şi, trimestrial, se solicită Direcţiei de Sănătate Publică numărul de doze de vaccin necesare. În perioada următoare se urmăreşte simplificarea programării la acest vaccin, după modelul programării la vaccinarea împotriva Covid-19, prin implicarea STS în realizarea unui program” se arată în răspunsul Ministerului Sănătăţii.

Totodată, se menţionează că vaccinul HPV produce cel mai puternic răspuns imun atunci când este administrat la pre-adolescenţi, înainte ca aceştia să fie expuşi la virus.

„Pentru a produce cel  mai bun efect, vaccinurile HPV trebuie administrate între 11 şi 12 ani, vaccinarea putând să înceapă şi de la vârsta de 9 ani. Vaccinurile sunt recomandate atât băieţilor, cât şi fetelor. Efectul vaccinului este cel mai mare în perioada de pre-adolescenţă şi scade începând cu vârsta de 18 ani” se precizează în răspunsul Ministerului Sănătăţii.

Se subliniază că vaccinul poate preveni infecţia cu tulpinile HVP acoperite numai dacă este administrat înainte de expunerea la virus, cu precizarea că HPV se poate transmite prin orice contact cu pielea, iar frecvent se găseşte la nivelul degetelor, mâinilor, gurii  şi organelor genitale. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: