Oră de religie la baldachinul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava

Cu prilejul manifestărilor pentru prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, marţi, 22 iunie a.c., în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou din Suceava a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, un eveniment deosebit, şi anume o oră de religie „altfel”, desfăşurată chiar lângă baldachinului Sfântului Ioan cel Nou. Beneficiarii au fost elevii clasei a IX-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava, care au marcat acest moment de sărbătoare prin purtarea de straie populare.

Evenimentul a fost organizat de Sectorul Educaţional-Teologic, prin departamentul Învăţământ preuniversitar, coordonat de Arhid. Ionuţ Isopescu, la iniţiativa doamnei profesor Narcisa-Elena Tiperciuc, cadru didactic pentru disciplina Religie Ortodoxă în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, prin prezenţa doamnei inspector Daniela-Luminiţa Ceredeev.

O sesiune de învăţare experenţială a spiritualităţii noastre ortodoxe

Doamna profesor Daniela-Luminiţa Ceredeev, inspector pentru Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a apreciat această iniţiativă, mărturisind: „Tinerii liceeni de la Colegiul Naţional «Mihai Eminescu» Suceava au participat azi, în fapt, la o sesiune de învăţare experienţială a spiritualităţii noastre ortodoxe. A fost, am putea spune, o învăţare în amvon, iar predarea le-a fost facilitată pe coordonate multiple: informaţional, spiritual, emoţional, cultural şi social. E ceea ce ne dorim de la tinerii noştri. Să-şi afle răspunsuri şi modele, şi repere, şi icoane, şi oameni în tainele Şcolii şi deopotrivă în lumina Bisericii”.

Arhid. Vasile Demciuc, Consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu şi arhitectură bisericească, prezent la eveniment, le-a dat câteva repere istorice elevilor despre Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou şi despre ocrotitorul eparhiei, afirmând următoarele în legătură cu acest eveniment: „Această lecţie deschisă în curtea Mănăstirii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a avut rolul de a transmite elevilor ceea ce înseamnă legătura dintre cult şi cultură, dintre Biserică şi societate. A fost un prilej de a înţelege şi mai bine semnificaţia sau importanţa pelerinajului religios ca expresie a unităţii de neam şi de credinţă a poporului român”.

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, adevărat exemplu de mărturisire a credinţei şi de iubire covârşitoare pentru Dumnezeu

Doamna profesor Narcisa-Elena Tiperciuc a afirmat: „Toţi avem nevoie de un model în viaţă. Pentru noi, cei din Bucovina, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este un adevărat exemplu de mărturisire a credinţei şi de iubire covârşitoare pentru Dumnezeu. Tinerii de la Colegiul Naţional «Mihai Eminescu» Suceava, care se pregătesc pentru o carieră în educaţie, simt nevoia unui ocrotitor, aşa cum este Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Prin dorinţa lor de a-l cunoaşte mai îndeaproape, elevii se alătură miilor de pelerini care de sute de ani vin să se închine şi să ceară binecuvântare şi ajutor”.

 De la Sfântul Ioan cel Nou învăţăm despre curaj şi demnitate

În cuvântul adresat elevilor, Arhid. Ionuţ Isopescu, director Învăţământ preuniversitar în cadrul Sectorului Educaţional-Teologic, le-a vorbit elevilor despre Sfântul Ioan cel Nou, îndemnându-i să şi-l facă prieten, dar şi să dea mărturie bună atunci când acest lucru se impune, după pilda vieţuirii sale: „Sfântul Ioan a fost, dragi elevi, un tânăr obişnuit, aş îndrăzni să spun chiar că a fost ca fiecare dintre noi. Până a veni vremea pătimirii şi a muceniciei sale, el nu s-a remarcat ca un mare mărturisitor al credinţei, nu a ieşit cu nimic în evidenţă. Dar când a venit momentul să mărturisească, a făcut-o cu toată demnitatea. Nu a fost laş, nu s-a sfiit. A făcut-o cu foarte multă naturaleţe, cu asumare, chiar dacă ştia care vor fi consecinţele… şi nu au fost deloc blânde! De la Sfântul Ioan cel Nou învăţăm, dragii mei, despre curaj şi demnitate, într-o lume în care asumarea responsabilităţii şi indiferenţa faţă de valori sunt «la modă». Sfântul Ioan nu a renunţat la credinţa lui, chiar cu preţul vieţii. Acesta este gândul meu pentru voi: să nu renunţaţi niciodată la visele voastre, la principiile voastre sănătoase, la învăţăturile bune primite de la părinţii voştri sau de la profesorii voştri. Toate acestea vă vor ajuta să daţi mărturie bună acolo unde veţi fi rânduiţi fiecare dintre voi, aşa cum a făcut şi Sfântul Ioan cel Nou. Vă îndemn cu tot dragul să vi-l faceţi prieten pe Sfântul Ioan cel Nou. Să-l vizitaţi, să-i spuneţi bucuriile, dar şi neîmplinirile voastre. Vă mărturisesc din toată inima că e o mare bucurie să-l ai aproape pe Sfântul Ioan cel Nou”.

La final, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a oferit elevilor şi profesorilor participanţi, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, o carte intitulată „Viaţa şi acatistul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, precum şi pliantul „Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou Suceava – Biserica Sfântul Gheorghe”, ambele tipărite la Editura Crimca a Arhiepiscopiei.

Aducem gând de mulţumire şi recunoştinţă Înalt-preasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, pentru că a binecuvântat desfăşurarea acestui eveniment, dar şi pentru darurile oferite elevilor, doamnei profesor Daniela-Luminiţa Ceredeev, inspector şcolar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, pentru prezenţă, implicare şi colaborare, doamnei profesor Narcisa-Elena Tiperciuc, pentru iniţierea acestui demers, Arhid. prof. univ. dr. Vasile Demciuc, consilier eparhial, precum şi elevilor participanţi.

Arhid. IONUŢ ISOPESCU,

directorul departamentului Învăţământ preuniversitar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: