La „Uzina de Apă” din Suceava

„Zilele elevului arhitect”

 Cu prilejul finalizării anului şcolar, la Uzina de Apă Suceava a fost reluată manifestarea „Zilele elevului arhitect”, ajunsă la ediţia a III-a, eveniment dedicat elevilor de la clasele vocaţionale de arhitectură din zona de nord-est a ţării. Inaugurarea celei de a III-a ediţii a avut loc vineri, 11 iunie, în localul fostei Uzine de Apă, devenită, în ultimul deceniu, sediul Filialei Nord-Est a Ordinului Arhitecţilor (OAR). În acest spaţiu s-au desfăşurat, în ultimii ani, activităţi culturale specifice domeniului arhitecturii şi urbanismului, precum proiecţii de film, piese de teatru, recitaluri muzicale sau alte manifestări, precum simpozioane şi consfătuiri profesionale şi mai ales evenimentul, devenit tradiţional, „Zilele culturii urbane la Uzina de Apă”. Evident, în ultimul an, din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, toate aceste activităţi au fost sistate, iar „Zilele elevului arhitect” au constituit prilejul de reluare a acestora, în condiţiile actualelor relaxări sanitare.

Recentul eveniment inaugural s-a desfăşurat cu participarea elevilor de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava şi de la Liceul „Ştefan Luchian” din Botoşani, împreună cu cadre didactice de specialitate de la clasele de arhitectură şi design, dar cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Un juriu format din specialişti, cadre de conducere ale Filialei Nord-Est a OAR şi Sucursalei Suceava – Botoşani a Uniunii Arhitecţilor din România, precum şi cadre didactice din învăţământul de profil, a acordat premii şi menţiuni pentru cele mai bune lucrări elaborate de elevi în cursul anului şcolar curent.

La vernisajul expoziţiei de proiecte şi desene, în cuvântul de deschidere, arhitectul Ion Andriu, preşedintele Filialei Nord-Est a OAR şi fost profesor la clasele de arhitectură, şi-a manifestat satisfacţia pentru reluarea activităţilor consacrate în localul reamenajat al fostei uzine de apă, apreciind interesul elevilor, calitatea lucrărilor şi amploarea evenimentului desfăşurat, în ciuda condiţiilor dificile din ultimul an.

A vorbit apoi prof. Alexandra Bejinaru, director al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, care a apreciat strădania elevilor din Botoşani şi Suceava de a depăşi cu succes greutăţile induse de situaţia sanitară, încurajându-i şi dându-le sfaturi menite să ajute la finalizarea, în bune condiţii, a ciclului de învăţământ vocaţional. A urmat intervenţia prof. Alexandru Agavriloae, actualmente arhitect-şef al municipiului Botoşani, el explicând unele particularităţi ale învăţământului de specialitate din judeţ. Arhitectul Mihai Tulbure, vicepreşedinte al Filialei Nord-Est a OAR, a făcut referire la aspecte semnificative trăite pe parcursul formării profesionale şi le-a recomandat elevilor cărţi de teoria şi istoria arhitecturii, utile inclusiv pentru viitori ani de studenţie. S-au adresat apoi elevilor, cu părintească căldură, profesorii arh. Corina Roncea şi Niculai Moroşan, vicepreşedinţi ai filialelor locale OAR şi, respectiv, UAP, cadre didactice cu experienţă şi rezultate deosebite în procesul de învăţământ.

Suceveanul Guilherme Araujo Regado a primit premiul promoţiei 2021

Juriul a acordat Premiul anual – promoţia 2021, elevului Guilherme Araujo Regado din clasa a XII-a C a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, care a primit şi premiul acordat de Sucursala Suceava – Botoşani a UAR. De asemenea, pentru proiecte de arhitectură a fost acordat premiul preşedintelui filialei elevului Iurciuc Ilie, din clasa a XII-a C, de la aceeaşi unitate de învăţământ, iar eleva Alexandra Lotos, de la Liceul „Ştefan Luchian”, a primit Premiul Sucursalei Botoşani a OAR. Eleva Rebeca-Emanuela Damian, de la acelaşi liceu, din clasa a IX-a C, a primit o menţiune, din partea filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici, la disciplina desen.

Manifestarea a prilejuit discuţii interactive şi un veritabil schimb de impresii şi de experienţă între elevii suceveni şi botoşăneni ai claselor terminale din învăţământul vocaţional de specialitate, mulţi din ei, probabil, viitori studenţi arhitecţi. Proiectele de atestat competenţe profesionale elaborate la finalului ciclului de învăţământ s-au bucurat de o atenţie şi apreciere specială din partea asistenţei formate din elevi, părinţi şi profesori. La satisfacţia tuturor celor prezenţi a contribuit şi faptul că au fost martorii unui moment care marchează revenirea la normalitate.

Expoziţia cu lucrări şi desene ale elevilor din judeţele Botoşani şi Suceava poate fi vizitată la Uzina de Apă din strada Apeductului nr. 4, de luni până vineri, între orele 10 şi 14, până la 1 iulie a.c. Sunt invitaţi toţi cei interesaţi să vizioneze lucrările virtualilor arhitecţi ai noii generaţii. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: